Ett litet steg närmre!

Att få ett nytt fördrag på plats för EU har varit en enda lång berg- och dalbana. Det började med den så kallade konstitutionen, åkte ned i en till synen ogenomtränglig mörk dal efter de holländska och franska folkomröstningarna. Åkte sedan lika brant uppåt mot himlen när alla tycktes enas kring det nya reformfördraget, eller Lissabonfördraget som det kallas. Irländarna tycktes sedan skicka fördraget mot källaren igen, men det hela räddades till slut. Nu senast har den tjeckiske presidenten (som enda statschef som inte undertecknad fördraget) försökt förhala det hela och i sista stund få fram specialregler för Tjeckien. Att det tjeckiska parlamentet redan godkänt fördraget tycks Vaclav Klaus bry sig mindre om. På svd.se idag kan man läsa att Klaus antydde att han inte har möjlighet att förhala fördraget och att: ”Tåget som fördraget färdas med går så fort och har kommit så långt att det kan inte stoppas eller fås att återvända, oavsett hur mycket vissa av oss skulle önska det”. Detta är ett litet steg närmre att han faktiskt undertecknar fördraget, ett litet steg närmre ett mer demokratiskt, fritt och öppet Europa. För hur länge ska Europa leva med gamla och förlegade fördrag?

Tyvärr lär vi nog åka både upp och ned ett par gånger på åkturen mot ett nytt fördrag innan vi är i mål. Till nästa åktur med EU-tåget ska jag beställa en rejäl dos åksjukepiller innan färden börjar. Men den mycket vackra dagen vi lyckas komma i mål med Lissabonfördraget kommer jag och många andra Europavänner att dra en lättnadens suck. Om Klaus menar allvar med att han inte tänker förhala fördraget, kanske vi är ett litet steg närmre mål. Hoppas.

Annonser

8 svar to “Ett litet steg närmre!”

 1. Frihetskriget närmar sig.

  All information om att motståndet skall upphöra är falsk.

 2. Jag drar helt andra slutsatser. Med det fördraget så blir Europa mindre demokratiskt, mindre fritt och mindre öppet. Det kommer att vara en mycket dyster dag när det går igenom. Hade ett sista litet hopp om att Klaus skulle hålla emot tills britterna får rösta. /Anders

 3. Jag vet inte hur du kan skriva Frihet i ditt bloggnamn när du samtidigt förordar EU. Det finns ingen frihet i det. Bara begränsningar. Och det är ju det som Klaus oxå betonat. Hans Tjeckien har redan varit införlivad i en Union så varför ingå i en ny med liknande uppsättning.

  Dessutom undrar jag när vi i Sverige kommer att få ta del av köttgrytan. Som det är nu får endast de svenska EU-parlamentarikerna ut feta löner. Sverige har betalat in miljarder till EU utan att vi fått tillbaka en spänn när länder som Grekland, Irland osv har fått enorma bidrag (mkt högre än summan de betalat in). Vi skulle lika gärna kunnat gett dom pengarna direkt. Man kan kalla det bistånd till fattiga EU-länder. Det e klart som fan att nu även Island vill in till detta soppkök.

  Vi behöver inte fler ministrar som styr. Vi har redan tillräckligt många i Sverige. Fri rörlighet och gemensamma mål kan uppnås ändå. Utan inblandning av 500+ påvar i Bryssel.

 4. Professor Pelotard Says:

  Möjligen förstår du dig på kärlek men med frihet och liberalism är det sämre beställt. Lissabonfördraget ger oss vare sig mer demokrati eller frihet. Tvärtom kommer beslutsfattandet flyttas ännu längre från medborgarna.

 5. Hur fritt är det med ett fördrag som förespråkar ännu mer makt till EU, som står över enskilda länders lagar. Det min vän, är mindre frihet.

 6. Kan nu börjar EU’s demokratiska monarkierna, EU’s demokratiska aristokraterna,

  EU’s anglo-saxonernas intriger; tävla för kontinentala ++über-power++ över EU-område,
  med USA’s demokratiska republikanska back up!?

  Eller 2010 även Stor Britanien har nånting att tilläga, om just Lissabonfördraget?

 7. Christoffer Says:

  ”Klaus ovilja att underteckna avtalet har väckt farhågor att han ska lyckas förhala det till nästa år, då Storbritannien går till val. Allt tyder på att Konservativa partiet vinner och att den nya brittiska regeringen i så fall utlyser en folkomröstning om Lissabonfördraget. Något som i sin tur skulle vara dödsstöten för fördraget – britterna är kända för sin EU-skepsis.”

  Detta, som förövrig inte är unikt för Svd.se, får inte dig att må illa? EU-ledarnas farhågor är att folket i EU själva ska få bestämma hur de vill styras? Det enda som står ivägen för EUs nya fördrag är altså invånarna i EU. Detta skrämmer inte dig?

  Jag vet i alla fall att det gör mig fullkomligt vettskrämd.

 8. Kul med reaktioner på första inlägget… Lissabonfördraget är solklart ett steg mot ett friare, öppnare och mer demokratiskt europa. Makten kommer närmre medborgarna genom att parlamentet får mer makt. De nationella parlamenten får mer makt genom möjlighet till veto när frågor ska flyttas till EU-nivå. Detta är bara två exempel, finns fler. Men jag tycker det saknar grund att säga att europa blir mindre demokratiskt med det nya fördraget. Dessutom blir unionen mer lätthanderlig, alternativet är Nice-fördraget som inte alls är anpassat för att den europeiska gemenskapen ska kunna bli så stor som den har blivit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: