Snälla, sluta moralisera!

Det är lite tröttsamt med konservativa debattörer som vill moralisera och bakvägen pracka på sina värderingar på andra. I ett öppet samhälle måste alla kunna känna att deras livsval och handlingar är accepterade så länge de inte skadar någon annan. Som liberal tycker jag att det ska vara upp till var och en hur han eller hon vill leva sitt liv, och då är det viktigt att till exempel sexualundervisningen i skolan inte sätter normer som exkluderar vissa människor, utan istället visar på hur olika allas våran sex- och samlevnad är. Detta för att skapa så stor förståelse och självförtroende att våga hitta sig själv, det är jätteviktigt att man i de tidiga tonåren får en bild som inte är exkluderande mot vissa personer eller grupper.

Detta tycker jag inte är särskild radikalt, men det tycker uppenbarligen Roland Poirer Martinsson. Han skriver att ”RFSU står för en sexualmoral som – av goda skäl – är ett elitistiskt randfenomen”. För att tydliggöra, RFSU har ett frihetsperspektiv och rättighetsperspektiv på sexualiteten som utgår från allas frihet att vara, frihet att välja och frihet att njuta. De sysslar med upplysning, och bidrar till att respekten för minoriteter ökar och hjälper människor att hitta sig själva. Jag tycker det är positivt att de finns på skolor. Detta handlar om att frigöra människor, sexualundervisningen ska hjälpa människor att hitta sig själva. Detta vill uppenbarligen inte Martinsson, han skriver att ”Skolan bör också förmedla den syn på sexualitet som genomsyrar lagboken och samhällsmoralen”. Samhällsmoralen ska alltså styra hur vår undervisning av unga går till. Man kan ana att det är Martinssons egen moral det handlar om. För till syvende och sist hamnar man ofta där, det handlar om att konservativa människor hoppas att pracka på andra deras snäva syn på saken.

För att vi ska få ett samhälle där alla kan känna sig som en del av samhället, ett samhälle där det inte finns normer som diskriminerar vissa personers livsval så behövs RFSU och en öppen sexual- och samlevnadsundervisning i skolan. Martinssons inställning är direkt farlig för ett öppet och tolerant samhälle.

Annonser

2 svar to “Snälla, sluta moralisera!”

  1. Frågan är snarare vem som prackar på vem. Ska skola pracka på 11-åringar s k upplysningar om allt från att ha knullkompisar, vad analsex är, och fundera över sin egen sexualitet, d v s är de homosexuella. Jag anser nog att detta är en fråga att hantera för föräldrarna.

    Detta ärnågot annat än det du skriver ”RFSU har ett frihetsperspektiv och rättighetsperspektiv på sexualiteten som utgår från allas frihet att vara, frihet att välja och frihet att njuta.” Ursäkta, men vem har givit RFSU detta rättighetsperspektiv. Du snackar om att vara liberal – så detta är att vara liberal, allt staten ska utbilda våra 11-12 åringar i konsten att ha sex och njuta av sex. Sätter heller min tillit till kloka och erfarna skolsköterskor än dessa sexfixerade progandister som med statens pengar ska introducera våra barn i sexuallivets hemligheter.

  2. Problemet med ditt perspektiv är bara att det leder till enorma problem för barn och ungdomar som inte delar livssyn med sina föräldrar. I många familjer kan det vara svårt att vara annorlunda, jag tycker det är bra och viktigt att skolan och RFSU kan ge självförtroende till dessa individer. Och vad händer med respekten och förståelsen om vi inte har en mångsidig sex- och samlevnadsundervisning? Resultatet blir inskränkthet.

    Att vara liberal innebär att stå på den enskilde människans sida. Poirer Martinsson med flera gör det inte, de har istället en i grunden annan människosyn där minoriteter, oliktänkande och individens frihet inte är så viktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: