Kärnkraft Vs Pandoras ask

Debatten om hur vi ska försörja Sverige med energi har ältats i olika omgångar. Det är kanske inte en av de hetaste frågorna, men antagligen en av de viktigaste. Speciellt för oss medborgare, missköts energipolitiken kan vi drabbas av både mörkläggning och/eller radikalt höjda elpriser.

Vi har faktiskt en inte allt för enkel situation, våra kärnkraftverk går mot slutet av sin livstid, och frågan ställs om vi ska bygga nya eller satsa på annat. Kärnkraften har problem som vi alla känner till, men den har en mycket stor fördel. Den släpper inte ut någon koldioxid. Man skulle kunna tänka sig att man satsar på t ex, vatten- och solkraft som ersättning, problemet är bara att vi idag räcker inte detta. Man gjorde ett ärligt försök i Tyskland, med världens största satsning på solkraft tillsammans med en satsning på vindkraft. Det räckte inte, och man blev beroende av Ryssland för sin energiförsörjning. Nu hann inte De Gröna och Socialdemokraterna helt avveckla kärnkraften i Tyskland, och väl är det. För tyskarnas del så hoppas jag på att den nya regeringen vågar satsa på kärnkraft igen, fokus nummer ett måste vara att bli kvitt energikällor som släpper ut koldioxid. Först efter det kan vi börja diskutera hur vi ersätter kärnkraften.

Att avveckla kärnkraften har dessutom den spännande faktorn att om vi misslyckas med att hitta tillräckligt mycket förnyelsebara energikällor, om vi inte importerar kärnkraftsel från Finland så lär vi mycket väl bli beroende av gas från Ryssland, då den är något mer miljövänlig än kolkraften från Europa. Då får vi Pandoras ask serverad på ett fat. Det är inte långt borta att det blir en ny energiförsörjningskris i Europa. Vill vi ta del av de risker som går hand i hand med att bli beroende av Ryssland för vår energiförsörjning? Samtidigt vill nog ingen importera kolkraft från kontinenten.

Det ska bli spännande och se vad S-V-MP kommer överens om för energiuppgörelse. Än så länge vet vi ingenting om hur energipolitiken för vänsteralternativet kommer att se ut. Lyckligtvis så har Alliansen kommit överens om hur vi både bevarar kärnkraft och satsar på förnyelsebara energikällor. Det är alltså än så länge kärnkraft och förnyelsebara energikällor Vs pandoras ask även när det gäller de politiska alternativen i Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: