Bakåt för friheten på nätet

Förhandlingarna om telekompaketet pågår för fullt i Bryssel och i Strasbourg. Det ser nu ut som att tillägg 138 , som parlamentet villa lägga till för att garantera att ingen medborgare i EU kunde bli avstängd från internet utan domstolsbeslut, till kommer att ryka. Parlamentets egna jurister menade att ”clear reference to the need of prior judicial ruling would have had an impact on member states’ exclusive competences”. Fair enough. Man vill istället ersätta tillägg 138 med en annan text som innefattar bla ”any measures may only be adopted as a result of a prior, fair and impartial procedure” och ”an effective and timely judicial review” efter att åtgärder mot någon invidivid vidtagits. Detta betyder att stater inom EU kommer att kunna öppna upp för att människor stängs av från internet utan domstolsbeslut, men en juridisk prövning ska göras efter en tid. Det är dock oklart hur lång tid det skulle ta för denna juridiska prövning.

4 november så kommer parlamentet och rådet att starta sin förlikningsprocess. Vi får se hur allt kommer se ut i slutändan. Tanken är att telekompaketet ska bli klubbat och klart i början på nästa år.

Det finns flera aspekter på detta. Självklart borde människors frihet på internet skyddas, att stängas av från internet borde jämföras med att beläggas med utegångsförbud. Jag har personligen aldrig hört någon politiker hävda att alla som snattar ur tex skivaffärer ska beläggas med utegångsförbud, men av någon anledning är det logiskt enligt vissa att personer som olagligt laddar ner musik ska kunna stängas av från internet. Problemet är bara att röra sig på internet är en lika naturlig del av ens liv som att ta en promenad utomhus. Min bild av Europasamarbetet är att det är till för att skydda våra mänskliga rättigheter och om man kan på EU-nivå skydda dessa rättigheter bör vi också göra detta. Problemet är naturligtvis att sammarbetet inte ska växa okontrollerat (psst, dags för lissabonfördraget så vi får en bättre kontroll över vilka frågor som hamnar på EU:s bord!), och invändningen från parlamentets jurister är rimlig, men det vore mycket synd om ett skydd för mänskliga rättigheter får ge vika pga detta.

Detta är kanske inte ett bakslag för friheten på nätet generellt i Europa, men det är det för fransmän vars politiker är väldigt intresserade av att stänga av människor från internet.

För intressant läsning på detta tema: euractiv har skrivit om detta, mark klamberg är också läsvärd på detta ämne.

Ett svar to “Bakåt för friheten på nätet”

  1. […] medier om Lissabonfördraget Ipse Cogita! , Henrik Alexandersson , Olle Schimdt , Christoffer Fagerberg , Mats Engström, Gladsheim’s Weblog, Stefan Tornberg, EU-granskning, Fredrik […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: