Att räkna eller inte räkna…

Att räkna på kostnaden för invandringen är något som Sverigedemokraterna gillar att göra, och som Per Gudmunsson påpekar i dagens SVD så gillar inte de etablerade partierna att tala om just dessa kostnader. Gudmunsson tar upp följande: ”En tioprocentig ökning av den totala migrantstocken från ett specifikt land resulterar i genomsnitt i omkring sex procent mer export till landet i fråga. Importen ökar med omkring nio procent.” Detta är ett exempel på att det är komlicerat att räkna på vad invandringen faktiskt kostar samhället, eftersom både kostnader och intäkter är otroligt svåra att beräkna. Dessutom måste man ta hänsyn till de dynamiska effekter som uppstår av att ha större köpkraft i landet.

För mig är dock inte det intressanta hur mycket invandringen kostar, för i ärlighetens namn så är det omöjligt att prata om kostnader för samhället när det kommer till invandring. För om vi ska räkna på kostnaderna så måste vi också jämföra med vilka kostnader som hade drabbat samhället utan invandringen och vi måste också räkna på vad de i så fall stängda gränserna hade kostat Sverige och svensk ekonomi. Frågeställningen blir något hypotetisk, men klart är att vi hade haft mindre köpkraft i samhället och dessutom brist på arbetskraft i många sektorer vilket leder till inflation och lågkonjunktur.

Men jag vill också ifrågasätta att debatten bör handla om ekonomiska beräkningar, jag är inte rädd för att ta en sådan debatt för alla rimliga beräkningar visar att samhället är beroende av invandring och att det ger positiv effekt på tillväxten. Men det handlar också om principer, ska vi reducera människors rätt att röra sig över gränserna till vårt snäva ekonomiska perspektiv? Det är sådana tankegångar som ledde till förslag om övergångsregler mot Östeuropa när EU utvidgades. Vi ser det som självklart att vi ska få röra oss fritt över nationsgränser, hur kan vi förvägra någon annan att göra detsamma? Jag hoppas att debatten om invandringen i framtiden handlar mer om principer och människosyn och mindre om pengar.

För den som nödvändigtvis vill räkna vidare, rekomenderar jag en titt här.

Läsvärt på samma tema här

5 svar to “Att räkna eller inte räkna…”

 1. Jonas Lidén Says:

  Helt rätt. Det är en omöjlig kalkyl att göra, och främst är det de positiva effekterna som är svåra att ta med.

 2. […] invandring, framför allt för att visa att Sverigedemokraterna har fel. Med rätt argument kan vi sluta räkna på kostnader eller intäkter och istället börja prata om hur vi bäst kan hjälpa de människor […]

 3. Du hittar på svar och påstår dumdrygt att det är sanningen?
  Vidare så kommer du som resten av PK folket med massa barnsliga påståenden som hela tiden mynnar ut i antingen eller? Om invandringen upphör måste gränserna och ekonomin stängas framförs som en sanning?
  Varför måste vårt ekonomiska utbyte minska för att vi inte tar emot ekonomiska invandrare från Afrika/mellanöstern när vår export framförallt går till Europa och USA?
  Exporten till Asien är tämligen oberoende av om vi tar in enorma mängder araber och afrikaner, exporten till Afrika är mer beroende av bistånd.
  Att något land vill sluta sälja varor till oss för vi stoppar invandringen är rent nonsens.

 4. Ingen har hävdat att handeln kommer helt upphöra, men om människor sig mindre över gränserna så minskar också handeln – se exemplet i mitt inlägg.

  Och vad exakt är det som är dumdrygt? Att utbyte mellan gränserna ökar tillväxten? Att brist på arbetskraft ökar risken för inflation och lågkonjunktur?

  Eller kan det vara så att du anser det dumdrygt att man ska behandla människor lika oavsett vart de kommer ifrån?

 5. […] invandring, framför allt för att visa att Sverigedemokraterna har fel. Med rätt argument kan vi sluta räkna på kostnader eller intäkter och istället börja prata om hur vi bäst kan hjälpa de människor […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: