Värt att fira!

Idag är det 20 år sedan berlinmuren föll, vilket uppmärksammas stort idag. Och det är värt att fira, det gav hopp om frihet och demokrati till hela östeuropa. Berlinsmurens fall innebar att ett enat Europa blev möjligt, många av de framsteg som vår kontinent har sett är tack vare murens fall. Den ekonomiska tillväxten i Östeuropa och människors möjlighet att röra sig fritt i hela Europa har gett friheter för både öst och väst. Berlinmurens fall är en symbol för liberalisering, rivande av gränser och starten på nytt samarbete över gamla hinder.

Tyvärr så firar vissa politiker detta med lagar som bygger nya hinder för den fria rörligheten och ökar gränserna. Detta exempel är taget från Slovakien, där den ekonomiska krisen tvingar fram desperata åtgärder. Tyvärr kommer inte detta förslag om att staten ska få option på att köpa ”strategiskt viktiga” företag inte gynna investeringsklimatet i Slovakien, det riskerar att snedvrida konkurensen när staten går in och köper företag vilket missgynnar just de värden som berlinmurens fall borde vara en symbol för. Dvs, mindre protektionism och färre gränser för människor, varor och kapital.

Tyvärr är inte de Slovakiska politikerna ensamma i sina förslag om mer statlig intervention, som allt som oftast har goda intentioner, som lika ofta slår fel. (Minns varvskrisen i Sverige). Den här dagen är värd att fira, och förhoppningsvis kan berlinmurens fall bli en påminelse för många om att protektism och isolering är helt fel väg att gå. Den påminelsen behövs idag.

Vill du vara med och fira? Kom till en ljusmanifestation på Drottninggatan i Stockholm vid den bakre ingången till Stadsteatern. Tid: 16.30-17.30. Läs mer om manifestationen också: Mark Klamberg, Per Pettersson och Per Altenberg och SVD.

 

Annonser

Ett svar to “Värt att fira!”

  1. […] HBT-sossen och Arkelsten och Mark Klamberg och Amanda och Oskar (C) och Badland Hyena och Cristoffer och Adam och Per A och MinaModerataKarameller och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: