Att släpas in i framtiden…

Gång på gång under 1900-talet så har Socialdemokratin varit emot reformer som gynnat fri rörlighet, yttrandefrihet och människors valfrihet. Värden som är oerhört centrala och viktiga för liberaler.

Nu senast handlade det om apoteket. Att staten förlorar sitt monopol på apoteksverksamhet ger större tillgång till receptfria läkemedel. Finns det någon rimlig anledning till att man inte ska kunna köpa huvudvärkstabletter sent på kvällen om man råkar bo en bra bit ifrån ett nattöppet apotek? (och hur många sådana finns egentligen idag, inte många) Servicen till medborgaren blir alltså bättre. S riktar istället in sig på att varna för farliga riskkapitalister, ett bra svar finns här. ”Det är onekligen en in­novativ karakteristik av Kooperativa förbundet – delägare i Kronans droghandel som inom kort öppnar drygt 170 apotek.” Skriver Per Tedin på sydsvenskan. Självklart handlar det om något helt annat, S vill att staten kontrollerar apoteken. Inte av någon egentlig analys av människors tillgänglighet till läkemedel, eller kring vad som är samhällsnyttigt. Utan av den ideologiska uppfattningen, att staten bör sköta detta.

Andra förändringar som S varti kraftigt emot var arbetskraftsinvandring som Alliansen tillsammans med Miljöpartiet drev igenom. Där ville S att fackens skulle få kontrollera denna invandring (vilket i praktiken alltså skulle bli ett stopp för arbetskraftsinvandring) eftersom de har en korporativ syn på samhället. Arbetskraftsinvandring är något som gynnar den fria rörligheten, gynnar vår tillväxt och människors möjligheter att påverka sina liv!

Ett annat exempel på reform som S varit kraftigt emot är liberaliseringen av TV och radio. S har alltid tyckt att medierna ska ägas av staten, hade partiet kommit till makten innan privata tidningar hade slagit igenom hade de med all sannolikhet sett till att staten även kontrollerade tidningarna. Nu kom de tack och lov för sent för att reglera detta, men de såg till att endast staten fick äga TV och radio, man fängslade till och människor som kämpade för yttrandefrihet och drev sin egen radio. Men hur kan man vara emot fri radio och TV? Det är i min värld absurt, det handlar om yttrandefrihet!

Den röda tråden är att S alltid har strävat efter att reglera och kontrollera, antingen via facket eller via staten. Så att individuella initiativ inte kan förekomma på en rad områden. Värden om fri rörlighet för människor (arbetskraftsinvandring), yttrandefrihet(fri radio och TV) och nu avreglering av apoteken för att människor ska få bättre tillgång till sina läkemedel, ses som hot eftersom hos S är statlig kontroll något gott i sig, som har ett egenvärde.

Förhoppningsvis kan dessa idéer om statlig kontroll och ägande hållas borta från regeringsmakten ett tag till.

3 svar to “Att släpas in i framtiden…”

  1. Du skulle ha kunnat lägga till förklaringsmäs(s)igt att Hr Östros häromdagen hävdade att: ¨ skattesänkningar är missbruk av allmänna medel ¨!!!

  2. När sprängs centralbron?

  3. Bengt; Det är väldigt intressant, jag har missat det citatet. Men det visar i så fall tydligt på deras syn på att statligt spenderade pengar per definition är bra.

    Kjell; Bra fråga, :p

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: