Beslut om LAS

Nu har Folkpartiet Liberalernas landsmöte efter lång och het debatt tagit ställning om lagen om anställningsskydd. De flesta var överens om att turordningsreglerna i LAS har negativa konsekvenser, men de förslagen skiljde sig markant åt. Turordningsreglerna, som innebär att den som är sist anställd ska förlora jobbet först när företag avskedar på grund av arbetsbrist. Detta innebär att de som nyligen kommit in på arbetsmarknaden; unga, nyanlände till landet och kvinnor missgynas oerhört av dessa regler. Dessutom kan stora delar av företags kompetens gå förlorad vid arbetsbrist i och med att det inte är kompetens som styr, utan hur länge man har varit anställd. Detta bidrar också till att vi har den stela arbetsmarknaden vi har, de som sitter på extremt trygga och långa anställningar sitter kvar (oavsett om de skulle vilja ha ett annat jobb eller inte) och skapar en stor spricka mellan de som är inne och de som är utanför.

Partistyrelsens förslag var att att de undantag företag får göra från turordningsreglerna från att gälla endast företag med mindre än 10 anställda till att gälla alla företag.

Det hetaste alternativet var motion E5, som gick ut på att turordningsreglerna helt slopas för företag med mindre än 50 antsällda samt att man överiga företag får göra 10 st undantag.

Efter en lång och intestiv debatt så vann partistyrelsen. Därmed så tar Folkpartiet ett myrsteg på vägen mot en mer modern arbetsrätt. Tyvärr så vågade inte partiet att gå längre, vilket skulle behövas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: