Utredning om upphovsrätt

Det blev en het debatt om upphovsrätt på detta landsmöte. Det var intressant att se, att många inom Folkpartiet inte ser några som helst problem med dagens upphovsrätt. Motionen som diskuterades lades av Madeleine Sjöstedt och gick ut på följande:

1. att partistyrelsen ges i uppdrag att verka för en utredning om en ny upphovsrättslag

2. att partistyrelsen ges i uppdrag att utarbeta Folkpartiets ställningstagande kring den nya upphovsrätten med utgångspunkt i den positiva syn på Internets möjligheter till informationsspridning som ges uttryck för i motionen

3. att den nya upphovsrättslagstiftningen måste söka efter en bättre balans mellan upphovsrättsinnehavares intressen och allmänintresset genom att utöka de legala möjligheter fildelningen och andra tekniker ger

Motionen är alltså varken radikal eller tillhörande något randfenomen inom liberalismen. Det handlar helt enkelt om att utreda hur man kan göra om upphovsrätten så att den inte är teknikfientlig, men samtidigt löser ersättningsfrågan. Många debattörer trodde dock att kulturen skulle gå under av denna motion, mycket tråkig argumentation och inställning. Kanske är det ett symptom på bristande insikt och förståelse i, vad som är uppenbara problem för väldigt många.

I slutändan bifölls motionen, med tillägget att utgångspunkten ska vara att upphovsrätten ska vara kvar. Vilket inte förändrar andemeningen i motionen.

För LUF är detta åtminstånde någonting, även om det fortfarande är en långt bit kvar för Folkpartiet att gå i förståelsen av friheten på internet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: