Språkets makt

De fleta är nog överens om att språkkunskaper är otroligt viktiga och att så som världen utvecklas kommer språkkunskaper att bli än mer viktigt. Tyvärr så blir språkkunskaperna sämre och sämre i Sverige idag. Folkpartiet liberalerna har det intressanta förslaget om att man ska läsa engelska från första klass, obligatoriskt. Det skulle göra otroligt mycket för språkkunskaperna i engelska, som är så centrala, oavsett om vad man ska arbeta med.

Svenska akademien skrek i högan sky att det hotade det svenska språkets ställning. Men hur man kan hävda detta är för mig väldigt besynnerligt. Det är endast ytterligare ett tecken på hur reaktionär Svenska akademien är. Hur gynnas det svenska språket av att vi inte förbättrar våra kunskaper i att kommunicera med andra länder? Språket har alltid utvecklats i utbyte med andra språk och kulturer, ett språk som inte tål att andra influenser, är dömt till döden. Men framförallt är detta ett viktigt steg för att förbättra möjligheterna för oss att få jobb genom att öka konkurrenskraften hos svensk arbetskraft.

I dagens SVD så argumenteras det för att fler språk än engelskan ska läras ut tidigare. Det är helt riktigt att det i många fall inte räcker med engelska, och mer språkkunskaper ger mer frihet till individen. Men det är viktigt att komma ihåg att många har problem med svenskan och engelskan ändå upp på gymnasiet. Att ytterligare tvinga på elever mer språk tidigare kan leda till att många tappar lusten för alla språk om intresset inte finns. Jag skulle säga att man gärna kan införa mer språk tidigare, men på frivillig basis. Då kan elever i samråd med föräldrar och lärare välja om de vill läsa mer språk eller inte. Detta skulle öka kunskaperna utan att riskera att elever känner sig alienerade mot språkstudier.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: