Att debattera eller inte…

Det är en populär trend att säga att man vill ta debatten med Sverigedemokraterna och andra högerextrema partier. Sunt skulle jag säga, även om det är otroligt svårt på grund av deras ofta ignoranta inställning till fakta. Hur ska man i en debatt framstå som ödmjuk och samtidigt påpeka att motdebattören ljuger, om till exempel ”invandringens kostnader”? Det är svårt, hittills så har jag inte sett någon som har debatterat på ett överlägset vinnande sätt mot Jimmie Åkesson. Antagligen för att många trasslar in sig i att försöka visa hur orimligt Åkessons och andras resonemang är och hur lite (eller ofta helt felaktiga) fakta de har i ryggen. Det vore helt klart bättre om debatten handlade om värderingar och ideologi. För till slut handlar det om synen på andra människor, inte om ekonomi. Debatten är bra, men ska vinnas också…

Men oavsett vad debatten handlar om anser vissa forskare att högerextrema krafter gynnas av att invandringen debatteras. Som stöd används exempel från andra europeiska länder, när debatten om invandringen har kommit upp har det gynnat högerextrema/populistiska partier. Medan i Sverige så har vi under 2000-talet inte haft någon hetare debatt och därmed har vi inte heller något högerextremt parti i riksdagen, enligt Carl Dahlström. Analysen känns alldeles för enkel. Högerextrema partier lyckas när det finns ett utbrett missnöje mot vad som upplevs vara ett etablissemang som tycker i princip likadant. Oavsett om invandringen debatteras eller inte. Och om vi aldrig debatterar jobbiga frågor kommer människor heller aldrig att ändra åsikt. Dessutom finns det en rimlighet i att om mer än 4% av Sveriges befolkning stöder SDs politik, så bör de sitta i riksdagen. Och om vi ska ha en chans att se till att så inte blir fallet så måste vi debattera.

Annonser

Ett svar to “Att debattera eller inte…”

  1. Hans Åberg Says:

    Delar dina synpunkter men är lite förundrad över den uppmärksamhet som Sverigedemokraterna ägnas av de etablerade partierna.
    Tror faktiskt det är bättre att tiga ihjäl SD. Så skulle man ju hantera andra stollar i alla andra sammanhang.
    Och tvingas man ta en debatt med SD så är det väl viktigare att få fram deras totala åsiktsrenons i övriga politikområden än att försöka kämpa ner en redan etablerad villfarelse.

    /Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: