Datalagring

Nu är debatten igång igen kring datalagringsdirektivet, men för första gången på rätt länge är det goda nyheter för liberaler. Tysklands författningsdomstol har meddelat att den tyska versionen av denna lag strider mot deras grundlag. När man granskar lite närmre (för de som kan tyska rekommenderas en titt här) vad domstolen tagit upp som problematiskt med lagen blir än mer lättad: lagen har inte tillräckliga begränsningar kring hur datalagringen får användas, de sparade uppgifterna räcker för att kartlägga sådant som politisk tillhörighet och personliga värderingar och riskerar dessutom att leda till en utbredd känsla av att alltid vara iaktagen. Dessa kloka ord från författningsdomstolen i Tyskland är som ljuv musik i ett land där Tomas Bodström har haft allt för stort inflytande. Vi ska dock inte tro att direktivet kommer falla till marken på något sätt, domstolen menade framförallt att det är det sätt som tyska myndigheter valt att implementera direktivet som strider mot den tyska grundlagen, alltså inte själva direktivet. Men vi som är skeptiska till datalagringen kan vädra morgonluft. V och MP har redan bytt fot, och Centern kräver nu att vi väntar på den översyn av direktivet som Cecilia Malmström kommer att göra.

Jag är just nu otroligt glad över att det är en liberal politiker, och extra glad över att det är just Malmström som sitter på justitieansvaret i EU-kommissionen. En översyn av direktivet behövs verkligen och förhoppningsvis kanske direktivet kan bli frivilligt eller att minimikraven för lagringstiden kan kortas ned eller varför inte en domstolsprövning innan polisen får ta del av uppgifterna… Mycket kan förbättras och det ska bli spännande att se resultatet av Malmströms översyn – och under tiden får vi hoppas att fler stödjer Centerns förslag om att direktivet får vänta tills översynen är klar. För varför ska vi implementera något som vi kanske måste revidera bara några månader efter att vi implementerat det?

Mer kommentarer kring datalagringen: Mark Klamberg, HAX, Liberati

Annonser

3 svar to “Datalagring”

 1. Hej Christoffer,

  Det glädjer mig mycket att du tar upp Datalagringsdirektivet som en liberal kärnfråga och visst är det bra att Kommissionär Malmström verkar dela uppfattningen att en översyn bör göras.

  Frihetsfrågorna ska drivas av liberala krafter och inte överlåtas till Bodström och co. Det saknas en svensk Författningsdomstol, även den frågan bör Liberaler driva. En person som håller med om det är Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, läs mer t.ex. här: http://www.forfattningsdomstol.se/?sida=ramberg0804

  Många hälsningar
  Annika Beijbom

 2. Tack för tipset, hade inte hört talas om forfattningsdomstol.se tidigare. Och självklart ska vi ha en författningsdomstol i Sverige! Det skulle ge bättre skydd mot hafsiga lagstiftningar och dessutom ge bättre skydd för integriteten i många fall.

 3. […] debatten om datalagringsdirektivet Annika Beijbom , Mark Klamberg , Cecilia Malmström , Liberati, Christoffer Fagerberg , Henrik von Sydow (på Politikerbloggen) , Mathias Sundin, Mikael Nilsson, Opassande ställer den […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: