Bättre villkor för flyktingbarn tack!

Som liberal så finns det inte något som är så viktigt som att se till att mänskliga rättigheter upprätthålls, framförallt barns rättigheter. Att ge unga människor möjlighet att förverkliga sina drömmar måste vara en av de viktigaste saker som en stat kan göra. Denna syn delas tyvärr inte av alla, Tobias Billström tycks vara en av dem som inte håller med. Billström verkar i vilket fall som helst ovillig att hjälpa barn som kommer hit via Malta. Han argumenterar utifrån att vi måste sätta press på Malta så att de inte smiter ifrån sitt ansvar, men frågan är varför ska barn ska lida i väntan på att Malta ändrar sig? Hans argumentation bemöts på ett mycket bra sätt av bland annat den gamle Folkpartiledaren Bengt Westerberg. Det kan mycket väl vara bekvämt att hänvisa till att vi ska sätta press hit och dit, men här är något vi faktiskt kan göra konkret här och nu. Tillämpa de undantag från förstalandsprincipen (principen går ut på att du måste söka asyl det land inom EU dit du hamnar först)  som finns i Dublinförordningen tills det att Malta har bättrat sig. För press på Malta kan sättas oavsett hur vi i Sverige väljer att hantera de barn som kommer hit via Malta. Billströms argumentationen är urusel!

Redaktionen på voter.se kommenterar på artikeln från Westerberg med flera, syrligt och raljant: ”Bara vi förstår hur barn måste behandlas, alla andra är hjärtlösa monstrar som inte vill barnens bästa. Malta förstår inte hur man ska behandla barn och vilka anläggningar som är bästa för dem.” Deras inlägg känns ganska udda, Bengt Westerberg och de andra författarna kritiserar här också hur vi i Sverige behandlar flyktingbarn! Det handlar inte om att vi i Sverige är fantastiska, utan tvärtom att det är dags att vi börjar ge fler flyktingbarn chansen till ett liv i Sverige istället för att slussas till inhumana förhållanden. Att kritiken mot Malta skulle ligga i någon slags nationalpatriotism känns bara befängt, det handlar om att skydda mänskliga rättigheter – inte stoltsera med ett nationellt exempel (för något sådant finns inte i det här fallet).

Mer liberal kritik mot Sveriges migrationspolitik kan hittas på Göteborgs-Postens debattsida, där Frida Simonsson och Roberto Svensson skriver om hur Tobias Billströms senaste förslag om ensamkommande flyktingbarn.

Annonser

3 svar to “Bättre villkor för flyktingbarn tack!”

  1. Bra inlägg! Tycker det är awesome att den här debatten kommit på agendan på riktigt nu, man märker att det behövdes med tanke på hur mycket respons alla tidningsartiklar och blogginlägg får. Nu är det upp till oss att inte ge främlingsfientliga kommentarer majoritet under alla inlägg, för så ser det ut nu i alla fall.

  2. […] som skriver om papperslösas och flyktingars rätt till sjukvård: Christoffer Fagerberg, Frida J Metso, Kent Persson, Seved Monke […]

  3. […] Stoppa utvisningarna till Malta Idag skriver ordförandena för Ungdomsförbunden på DN-debatt om att Sverige måste sluta utvisa flyktingbarn till Malta. Det är otroligt roligt och bra att ungdomsförbunden kan skriva under på detta mitt under valrörelsen och strunta i blocktänkandet i denna fråga. Människors liv är för viktiga för att utnyttjas till politiska maktspel. Jag har tidigare skrivit om utvisningarna till Malta. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: