Skolor har ett demokratiskt ansvar!

Valrörelsen 2010 har inletts och ser ut att bli den mest intensiva valrörelsen på många år. Tyvärr har fler och fler skolor valt att stänga de politiska ungdomsförbunden helt ute från skolorna. Det finns många risker och hot med detta agerande. Framförallt så riskerar de 95 876 förstagångsväljarna i Stockholms län att inte få information om vad de politiska partierna tycker och avståndet mellan unga och politiker riskerar att växa ytterligare. Detta avstånd är i sig en grogrund för extremideologier, vi får aldrig glömma att demokratin inte är något vi kan ta för givet utan den demokratiska debatten måste föras i varje ny generation. Demokratin stärks i och med heta debatter mellan liberaler och socialister, men försvagas när dessa debatter stängs ute. För i det tomrum som skapas på skolorna i och med att ungdomsförbunden stängs ute sprider sig okunskap och rykten om de olika politiska alternativen, vilket är precis det klimat där högerextrema ideologier frodas i som bäst. Därför innebär det en insatts för demokratin att släppa in politiska ungdomsförbunden på skolorna.

Igår kom skolverket med nya direktiv för hur skolorna ska agera när det gäller politisk information, verket menar att skolor absolut bör ta emot politiska partier. Nedan följer några bra citat att ha med sig:

”Det är bekymmersamt att skolors politiska omvärldskontakter är så begränsade. Många skolor och elever går miste om de vinster som samverkan med politiska partier kan medföra.”

Skolan har en unik roll när det gäller att olika uppfattningar ska få komma till tals…Just av detta skäl understryker Skolverket med skärpa att skolan bör ta tillfället i akt och företräda yttrande- och tryckfriheten.”

”Skolverkets mening är att skolan bör uppmuntra att politiska partier kommer till skolan och att skolan bör ta tillvara de möjligheter som denna samverkan med politiska partier kan medföra. Det är bra om rektorn tar initiativ och bjuder in politiska partier. På så sätt kan skolan vara mer förberedd och styra upp hur partierna ska få verka i skolan.”

Skolverket håller med om att skolor har ett demokratiskt ansvar, nu är det upp till rektorerna runt om i Stockholm och övriga landet att släppa in ungdomsförbunden!

Fler som skriver om detta: Sebastian Bjernegård, Rasmus Jonlund, Per Pettersson, Andreas Froby, Victor Zetterman, Fredrik Sneibjerg, Niklas Odelberg, Christian Tingvallius, Eric Wahlberg

Tidningar om detta: DN, SVD

4 svar till “Skolor har ett demokratiskt ansvar!”

  1. […] skolor har tvingats ta ställning nu när det är valår och tyvärr har deras beslut ofta blivit att stänga skolan för alla politiska partier, då man inte vill ha Sverigedemokrater på […]

  2. […] bloggare: Sebastian Bjernegård, Christoffer Fagerberg, Rasmus Jonlund, Fredrik, Adam […]

  3. […] som skriver om detta Christoffer Fagerberg skriver om detta, betonar att utestängning är grogrund för extremideologier. Nicklas Sandström […]

  4. […] som skriver: Christoffer Fagerberg, Sebastian Bjernegård, Per Pettersson, Andreas Froby, Victor Zetterman, Adam Cwejman Andra som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: