Det Liberala Sveriges historia

Tankesmedjan FORES arrangerade idag ett seminarium om det liberala Sveriges historia, en berättelse ofta helt bortglömd i Socialdemokraternas hegemoniska tidevarv. Enligt den allmänt vedertagna bilden av Sveriges historia byggde Socialdemokraterna välfärden. Men vid en närmare blick ser man en annan bild, dock måste man titta närmre för att få tillgång till den eftersom de flesta skolböckerna idag ger en ganska skev bild.

Sveriges välstånd byggdes tack vare 100 år av tillväxt mellan 1870 och 1970. Men vilka skapade förutsättningarna för denna otroliga tillväxt? Jo, det var liberaliseringar på 1800-talet! Skråväsendet avskaffades, riksdagen öppnade upp för friare handel, protektionismen avskaffades till stor del och det skedde politiska reformer mot allmän och lika rösträtt som fullbordades 1921 när alla svenskar hade lika och allmän rösträtt. Dessa reformer kombinerat med mer marknadsekonomi och mindre detaljstyre från politiskt håll. Detta lade grunden till tillväxten.

Tillväxten stannade av på 70-talet, men vad berodde då detta på? Då hade Socialdemokraterna suttit vid makten i ett antal år utan att rört grunden i det som låg till grund för tillväxten i Sverige. Dock började S på 70-talet att sätta igång en större socialiseringsprocess än de tidigare gett sig på. Det var löntagarfonder och stöd och subventioner till inhemsk produktion (bland annat till varvsindustrin). Denna politik gjorde att Sverige ramlade från 3e plats i listan över världens rikaste länder ner till en 17 plats 10 år senare. Denna utveckling hade kunnat hejdats om vi hade haft längre perioder med liberalt styre.

Nu när Alliansen styr Sverige så har utvecklingen vänts, har vi åter en av väst-världens starkaste tillväxter (trots finanskrisen) och vi har inte köpt upp bilfabriker så som LO ville. Dessutom har viktiga reformer så som arbetskraftsinvandring, sänkte skatter, mer valfrihet i skolan kommer göra att Sverige har återigen förutsättningarna för många år av kommande tillväxt om den nuvarande politiken får fortsätta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: