Utvärdering av sexköpslagen

För ett par veckor sedan kom en utvärdering av sexköpslagen, jag hade helt missat detta. Antagligen för att almedalsveckan och allt inför denna tog all min uppmärksamhet.

Hursomhelst var det är väldigt intressant läsning och utvärderingen visar bland annat på hur prostitutionen i Sverige har minskat. Dessutom har prostitution över Internet ökat mindre i Sverige än i jämförbara länder. Det är efterlängtat att en utvärdering görs, allt för många debatter kring sexköpslagen har haltat på grund av att många velat invänta en utredning. Utredningen föreslår vidare skärpta straff för sexköp.

Det är skönt att få det klarlagt att lagen har effekt och att den gör nytta.

Fler som har bloggat om detta: Rasmus Jonlund, Mark Klamberg

Annonser

3 svar to “Utvärdering av sexköpslagen”

 1. Instämmer att det är bra att det nu finns en utvärdering. Det är klarlagt att lagen gör nytta på olika sätt. Människohandel förekommer mindre i Sverige än i andra länder. Att strypa efterfrågan minskar utbudet på sexuella tjänster. Sverige är därför inte särskilt intressant för människohandlarna.
  Det är också viktigt att sprida erfarenheter från Sverige till andra länder som valt en annan väg och där prostitutionen är mer etablerad (några länder med lagliga bordeller). Sambandet mellan prostitution och trafficking är inget man kan blunda för 2010!

 2. Instämmer att det är bra att det nu finns en utvärdering. Det är klarlagt att lagen gör nytta på olika sätt. Människohandel förekommer mindre i Sverige än i andra länder. Att strypa efterfrågan minskar utbudet på sexuella tjänster. Sverige är därför inte särskilt intressant för människohandlarna.
  Det är också viktigt att sprida erfarenheter från Sverige till andra länder som valt en annan väg och där prostitutionen är mer etablerad (några länder med lagliga bordeller). Sambandet mellan prostitution och trafficking är inget man kan blunda för 2010!

 3. Håller verkligen med!

  Det är faktiskt ganska enkla marknadsekonomiska principer som styr: tillgång och efterfrågan, minskas efterfrågan så minskar också tillgången.

  Och om vi kan hjälpa fler att undvika de hemska människoöden som drabbar offren för trafficking är det otroligt bra. Därför behövs lagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: