Årets tramsigaste argument

Står dagens ledarsida på Svenska Dagbladet för. Johan Wennström argumenterar för monarkins bevarande, men gör det med årets mest absurda argument: ”Bland marknadsekonomierna i OECD är monarkierna starkare när det kommer till BNP-tillväxt i fjol, BNP per capita, statsskuld som andel av BNP och, intressant nog, även korruption.”

Detta måste vara årets tramsigaste argument alla kategorier. Mig veterligen styr inte vårt kungahus över vår ekonomiska politik, lägger inte några budgetar och tar förhoppningsvis inga lån för statens räkning. Visst argumenterar vissa att Sverige tjänar ekonomisk på monarkin, men vilken seriös ekonom skulle hävda att kungahuset drar in så mycket pengar via turismen att det påverkar konjunkturcyklar? När det gäller korruptionen, är inte sambandet snarare så att de länder som ha avskaffat deras monarkier hade enorma problem med korruption redan innan avskaffandet av monarkin?

Det är ganska underhållande att någon på Svenska dagbladets ledarredaktion ägnar sig åt så fantastiska felslut. Med samma logik som Johan Wennström använder kan man sluta sig till att morötter är dödliga, eftersom alla som har ätit morötter har sedan avlidit inom en 100 års-period efter intaget av morötter. Men för all del, desto färre som på ett seriöst sätt argumenterar för monarkins bevarande desto bättre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: