Om papperslösas situation

Idag skriver jag och Birgitta Rydberg på DN.se om papperslösas rätt till vård. Att vi i Sverige är sämst tillsammans med Österrike i rankningen över  länder som är bäst på vård till papperslösa är hemskt, vi måste få till en lagändring och det snarast.

Folkpartiet uppmärksammar de papperslösa, men det krävs att fler gör det. För självklart ska mänskliga rättigheter gälla alla. Därför är det glädjande att både SVT och DN har tagit upp papperslösas situation den senaste tiden.

Läs gärna mina tidigare inlägg: Slopa passkontrollen på våra sjukhus, Sverige unikt på fel sätt, Vård ska ges utifrån behov inte utifrån medborgarskap

Fler som bloggar om detta: Birgitta Rydberg, Andreas Froby, Amanda Brihed, Grimmefalk, Isabel Sommerfeld, Unga Folkpartiet, Adam Cwejman, Mark Klamberg, Martin Andreasson

Annonser

23 svar to “Om papperslösas situation”

 1. […] vård. Det skriver jag tillsammans med Liberala Ungdomsförbundets ordförande i Storstockholm, Christoffer Fagerberg, på […]

 2. […] den nya höjder för att nu har Birgitta Rydberg (FP), Landstingsråd i Stockholms Landsting, och Christoffer Fagerberg, ordförande för LUF Storstockholm, skrivit en debattartikeln som nu publiceras på DN Debatt. Det är som de skriver en mänsklighet […]

 3. Men Folkpartiet sitter i en regeringen där Moderaterna delar åsikt med Sverigedemokraterna i denna (och många andra) fråga. Och snart sitter Folkpartiet i en ny regeringen med Sverigedemokraterna, och har man inte lyckats göra något alls under 4 år utan Sverigedemokraterna, så kommer man inte heller att göra det i en regering med Sverigedemokraterna.

  • Mållgan: Folkpartiet och alla Allianspartier har redan sagt att vi aldrig kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna, så du behöver inte oroa dig för dig.

   När det gäller Moderaternas inställning så har vi under dessa år kommit längre än vad någon vänsterregering någonsin kommit (eftersom de aldrig har brytt sig om denna fråga), vi har en utredning om hur papperslösa ska få vård – SÅ Moderaterna är en mindre bromskloss än vad partierna till vänster är.

 4. Otroligt.

  Har Sverige oändliga resurser med skattemedel eller kanske måste man prioritera lite??

  Jag vill INTE att skattemedel skall gå till personer som vistas illegalt i landet.
  Detta är sund ekonomiskt tänkande. Ngt ni politiker verkar totalt glömt bort.

  • Det handlar inte om några stora summor. Vården av papperslösa i Region Skåne kostar ca en miljon per år – Det är en liten kostnad för att stoppa mänskligt lidande!

 5. Tomas!
  Nej Sverige har inte oändliga resurser när det gäller tex våra gamla eller våra barns (förutom då muslimska barn) frititdssysselsättningar.
  Enda gången Sverige har oändliga resurser är när det gäller muslimer från Afrika och Mellanöstern och det betalas av dig och mig som tack för att vi får dela med oss av deras kultur som består av våldtäkter, nerbrunna skolor, stenkastning på räddningspersonal och misshandel av våra barn med mera med mera.

  • Lasse, tyvärr har du inte riktigt koll på hur mycket pengar det rör sig om – då det ej handlar om mycket pengar.

   Men framförallt vill jag ifrågasätta din människosyn, hur kan du värdera människoliv utifrån hur mycket det kostar?

   Din syn på personer från Afrika och Mellanöstern samt muslimer har inget med verkligheten att göra, så jag känner inte så stort behov av att bemöta det.

   • Hur ofta läser vi inte att personer INTE får den behandling de borde ha för att ett läkemedel kostar för mycket? Det låter osympatiskt men man måste faktiskt kunna göra ekonomiska prioriteringar.

 6. […] även: Christoffer Fagerberg, Birgitta Rydberg, Andreas Froby, Amanda […]

 7. Nej! Det är ett feltänk att ge illegala invandrare vård. Se först till att den svenska vården fungerar.

  • Man kan göra flera saker samtidigt. Under denna mandatperioden så har vi minskat vårdköerna och förbättrat kvalitén i vården – bland annat genom vårdvalet. Så jag förstår inte riktigt din invändning.

   Till din synpunkt om prioriteringar: pengar finns, det kostar inte särskilt mycket med vården av papperslösa: exemplet Skåne visar detta. Så det är inget problem.

   Vad som däremot är ett problem, är din syn på människor: Hur kan du döma vissa människor till att leva utan vård?

 8. Argumenteringen i DN-artikeln är undermålig. Sjukvård är inte en rättighet eftersom sjukvården inte har oändliga resurser. Ett praktiskt exempel: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6521003.ab

  Att vården för papperslösa inte skulle behöva bli särskilt dyr (om det nu stämmer) är givetvis ett bra argument för att göra ett undantag, men då ska man argumentera för varför det är rätt att göra ett undantag och inte skämma ut sig med tjafs om rättigheter.

  Med detta sagt så ser jag inte hur man kan fatta ett sådant beslut utan att medvetet ignorera det absurda i att man kämpar för rättigheter för människor som ska utvisas och inte ska vistas i Sverige alls.

  • Esteban, det stämmer – det visar erfarenheten i både Skåne och Stockholm. Och angående rättigheter är självklart relevant – det är med dessa rättigheter som vi motiverar att alla ska ha lika rösträtt, det är med dessa rättigheter vi motiverar att alla ska ha rätt att uttrycka sig fritt.

   Om du föraktar mänskliga rättigheter, hur ser du då på Demoktrati över huvud taget? Eftersom demokratin bygger på att människor har vissa rättigheter.

 9. […] skriver Folkpartiets landstingsråd i Stockholm Birgitta Rydberg och LUF Storstockholms ordförande Christoffer Fagerberg om saken på DN […]

 10. I ett rättssamhälle ska lagar gälla lika för alla och effekterna vara förutsägbara för de som lagen omfattar. Hur skapar man en rättvis lag för vård av personer som inte finns i systemet?

  1)Vilken sjukvård ska ingå?

  All läkemedelsbehandling utan begränsningar? Vem avgör begränsningarna?

  Höftledsplastik?

  Starroperation?

  Transplantationskirurgi?

  Benmärgstransplantation samt fortsatt läkemedelsbehandling vid t ex leukemi?

  Bypasskirurgi?

  2)Ska tandvård ingå?

  3)Ska en maxkostnad för vård eller max antal månaders vård gälla?

  4)Hur länge ska man ha levt i Sverige för att kvalificera sig?

  5)Vilken dokumentation/vilka bevis ska krävas när man hävdar att man vistats i Sverige?

  6)Hos vilken myndighet överklagar man nekad vård? Betalar staten juridiskt biträde?

  6)Hur ska journalanteckningar förvaras/uppdateras när det inte finns personnummer? Utan personnummer riskerar patienterna att viktig info tappas bort eller blandas ihop.

  7)Hur förhindrar man att systemet utnyttjas? Vi har nyligen sett att systemet med personliga assistenter missbrukats på ett närmast skandalöst sätt?

  Rent mänskligt ser jag potentiella totalhaverier med ett sånt system. Tänk er när en illegal invandrare under ett par år fått behandling i Sverige sen utvisas? Kanske personen inte har råd med behandlingen hemma, som situationen med t ex en libanesisk flicka i Örebro. Då kommer just denna situation att åberopas som grund för PUT – och vi har raskt två parallella system för invandring: det vanliga via Migrationsverket och det ”illegala” via vårdapparaten.

  Och vad hindrar att det uppstår big business som följd av en ”illegal-lag”. Sjuka skeppas till Sverige för behandling i ”illegalna” systemet. Vi har redan idag flyktingsmugglare som tar 100.000 – 150.000 för enkel resa. Vi har bolag som sätts upp bara för att utnyttja systemet med personliga assistenter. Nu vill Folkpartiet med flera öppna plånboken ännu mer. Tänk då på att det finns mycket folk med mycket ovanliga sjukdomar som har mycket dyra behandlingar:

  Den monoklonala antikroppen Soliris (eculizumab) behandlar en ovanlig sjukdom, PNH, där immunförsvaret förstör röda blodkroppar. En genomsnittlig behandling kostar 409 500 dollar per år. Elaprase (idursulfas) kostar i snitt 375 000 dollar per år. Elrapas ges till patienter med Hunters sjukdom som beror på brist av olika enzymer. Ytterligare två läkemedel ostar över 350 000 dollar per år. Naglazyme (galsulfas) mot en metabol sjukdom och Cinryze (c1-esterashämmare) mot enzymbristsjukdomen HAE.

  Allvarligt alltså…..Sjukvård till illegala invandrare? Omöjligt. Naivt. Korkat. Ett helpopulistiskt förslag från orealistiska snällister.

  • 1) Till att börja med gäller det skutsjukvård.

   2) Tandvård ingår inte i sjukvården i Sverige, det är en separat fråga.

   3) Din fråga bygger lite på att detta skulle röra sig om några gigantiska summor, vilket det inte gör – som jag tidigare visat.

   4) Om man strävar efter att ge vård efter behov, inte efter medborgarskap blir frågan inte relevant.

   5) Det faktum att man söker vård i Sverige borde vara ett ganska starkt bevis för att man befinner sig i landet.

   6.1) Eftersom jag tycker att vården ska ge vård och inte vara ett migrationspolitiskt intstrument, så tycker jag inte man ska ha domstolsförvarande hurivida någon ska ha vård.

   6.2) Här tar du faktiskt upp ett problem, självklart kan vården bli haltande på grund av att journaler för tidigare vård saknas. Men menar du att detta är ett argument för inte ge människor vård? Det problemet har vi för övrigt i många fler fall där tidigare journaler kanske inte kan hämtas från andra länder för folk som emigrerat. Hursomhelst är det naturligtvis olyckligt, men håller du inte med om att vi åtminståne borde göra så gott vi kan, även när det saknas journaler? Eller tycker du på fullt allvar att man ska skita i att ge vård, bara för att vi inte har information om deras journaler?

   7) åter igen, ett främlingsfientligt sätt att försöka skuldbelägga människor som flyr. Göran Persson pratade om social turism inför EUs utvidgning österut – detta blev inte verklighet, och vi kommer inte att få några vård turister heller.

   Angående dina sista kommentarer: Dina skräckscenarier är faktiskt rätt befängda. Alla världens vårdbehov kommer inte att flytta till sverige på grund av att vi visar medmänsklighet. Notera gärna att övriga Europa redan är långt bättre än vad vi är i Sverige.

 11. […] dig nu att du vistas utan papper i Sverige. Du kanske har fått avslag på din ansökan om uppehållstillstånd och därför har valt att […]

 12. Jag föreslår att du lär dig lite av http://martinandreasson.wordpress.com/2010/08/11/papperslos-ar-inte-rattslos/ . Han sätter sig in i frågan och skriver lite invändningar med substans. Dina invändningar är bara en omskrivning av ditt önsketänkande.

 13. Martin Andreassons blogg är alltid intressant. Men att avfärda mina kommentarer som önsketänkande är kanske bekvämt för dig – men du har fortfarande inte visat på att något av mina förslag skulle leda till dina skräckscenarion. Sedan har vi uppenbarligen olika syn när det gäller respekt för mänskliga rättigheter.

 14. Hi! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this page to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: