Jobb, jobb, jobb

Socialdemokraterna har tappat i förtroende när det gäller jobbpolitiken. Att de igår presenterade ett ‘nytt’ program där samma gamla politik presenteras igen lär nog inte förbättra dessa siffror. För att kommentera de 6 förslag som Östros och Sahlin kommer med:

1. Ett brett kompetenslyft med 44 000 fler platser inom komvux, folkhögskolor, högskolor och yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning. – Alliansen har redan ökat platserna inom alla dessa områden. Dessutom har Yrkeshögskolan sagt att de inte kan bygga ut fler platser just nu utan att försämra kvalitén i utbildningen. Samma sak gäller högskolan.

2. Fler praktikplatser. – Ett lovvärt förslag, men dels har Alliansen redan gjort detta som en del av komvux-satsningen. Och dels vore det långt bättre att som Folkpartiet vill, satsa på lärlingsjobb istället. Det ger riktiga jobb och ett första steg in på arbetsmarknaden för unga.

3. Gröna jobb till långtidsarbetslösa. – Låter helt fantastiskt, vad det i praktiken betyder är jag rätt nyfiken på. Vad som däremot är intressant är hur (om vi pratar gröna jobb) hur energiförsörjningen ska ske utan att vi släpper ut koldioxid om vi inte bygger nya kärnkraftverk för att ersätta de gamla.

4. Sänka arbetsgivaravgifterna för småföretagen. – Härligt att S har tagit intryck av Folkpartiets politik, det har vi drivit länge. FP kräver en rabatt på arbetsgivaravgiften på 10% på de första 300 000 kronorna av lönesummorna. Detta skulle vara en rejäl lättnad för alla småföretag.

5. Inrätta en ny riskkapitalfond för att stimulera nyföretagande. – Vi har ett bankväsende och entreprenörer som är specialiserade på detta, vad säger att staten skulle göra detta bättre? Inget. Däremot kanske detta krävs med Sossarnas politik, för när de återinför förmögenhetsskatten så kommer många riskkapitalister åter att lämna landet och förutsättningarna försämras avsevärt när det gäller att starta nya företag. Att då staten ska gå in som ersättare är både dyrare och sämre.

6. Genomföra en historisk infrastruktursatsning. – Har Alliansen redan gjort. De flesta av de rödgrönas andra satsningar som de vill göra är helt eller delvis ofinansierade. Dessutom vill de finansiera många av satsningarna via den så kallade kilometerskatten, som det fortfarande är ovisst om den går att införa.

Så för att summera känns det inte så nytt, och inte heller så genomtänkt.

Fler som bloggar om detta: Kent Persson, Christian Ohlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: