Stoppa utvisningarna till Malta

Idag skriver ordförandena för Ungdomsförbunden på DN-debatt om att Sverige måste sluta utvisa flyktingbarn till Malta. Det är otroligt roligt och bra att ungdomsförbunden kan skriva under på detta mitt under valrörelsen och strunta i blocktänkandet i denna fråga. Människors liv är för viktiga för att utnyttjas till politiska maktspel. Jag har tidigare skrivit om utvisningarna till Malta.

Det är också just därför som vi ska göra undantag från den så kallade första landprincipen i Dublinförordningen. Den innebär att en person ska få sin asylstatus prövad i det EU-land dit han eller hon anländer först. Problemet är bara att vissa länder inte alls har en human eller mänsklig asylmottagning. Då måste vi göra undantag så att personer kan få sin asylstatus testad i Sverige istället. Grekland är ett exempel, där gör vi redan undantag. Vi behöver nu också göra undantag när det gäller personer som kommer via Malta.

Att vi inte ska utvisa ensamkommande barn till Malta handlar om medmänsklighet och ett sätt att se till att barns rättigheter respekteras. Jag förstår argumentet att vi inte ska tolerera att andra EU-länder missköter sig, men som det skrivs i artikeln: ”Det måste finnas andra, betydligt mer sofistikerade och civiliserade, sätt att utöva påtryckningar mot ett EU-land”. Precis som jag skrev i inledningen, människoliv är för viktiga för att utnyttjas i maktspel så självklart ska vi hjälpa dessa flyktingbarn.

Fler som bloggar om detta: Unga FolkpartietMagnus Andersson, Maria Ferm, Scaber Nestor, Andreas Froby

2 svar to “Stoppa utvisningarna till Malta”

  1. […] även: Christoffer Fagerberg, Magnus Andersson, Maria Ferm, Scaber […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: