Lex Bush, möjlig även i Sverige

Då var det klart, Alliansen får inte egen majoritet. Det är tråkigt, men jag hade inte väntat mig något annat. Att marginalen är så liten gör det extra jobbigt. Folkpartiet är 19 röster från ett till mandat i Göteborg, och 7 röster ifrån ett mandat i Värmland. Totalt var det alltså 26 röster som saknades. Klyschan om att varje röst räknas borde upprepas till förbannelse i nästa val!

Men intressant att notera är Alliansen har betydligt fler röster än SVMP och SD tillsammans, ändå har vi inte fler mandat i riksdagen. Det beror på att antalet utjämningsmandat är anpassat för att ge rättvis fördelning med 5 partier i riksdagen, inte 8. Detta borde åtgärdas, i år var det Alliansen som råkade illa ut på grund av detta. Men i nästa val kan det mycket väl vara de rödgröna. Inget valsystem är perfekt men för att vi ska kunna fortsätta att skryta om att vi har ett mer proportionellt system jämfört med Norge och USA så behöver vi uppdatera utjämningsmandaten en aning.

Nu är det bara att kämpa vidare, näst på agendan är en (icke partipolitisk) manifestation för ett öppet och tolerant Sverige som kommer att arrangeras på lördag klockan 12-17 på Sergels Torg. Kom gärna förbi!

Annonser

6 svar to “Lex Bush, möjlig även i Sverige”

 1. Struntprat, alliansen har inte 50% eller mer av rösterna, och det du säger om norska valsystemet är alldeles fel, se denna länk: http://home.online.no/~b-aardal/valg09.htm

  Sedan att Gore förlorade mot Bush beror mycket på USAs tvåpartisystem som inte tar höjd för ett tredje parti som Ralph Naders gröna. Kanske hade det gått bättre om demokraterna hade haft en form av formelt samarbete med Naders parti. Utan att man kan säga att det hade gjort större skillnad i längden. Vad som behövs i USA är vad som behövs mer och mer även i Sverige: Ett klart ställningstagande för alternativ till den totalitära marknadsekonomin och visa big business var stolen ska stå.

  • Som Amanda påpekade nedan så räknar man självklart majoritet bland riksdagspartierna. Vilket Alliansen har, då de har fler röster än SVMP och SD tillsammans, men inte fler mandat. Och det beror på att det finns för få utjämningsmandat.

   Angående dina synpunkter kring USA och Norge tror jag du missförstår jag min poäng var: Att systemen i Norge och USA gör att den med flest röster inte vinner. I USA berodde det på att elektorsrösterna inte fördelas proportionellt, utan den som får flest röster i en delstat får alla elektorsröster från den delstaten. Därför kunde Gore har fler röster totalt sett, men förlora då Bush vann ‘rätt’ delstater.

   I Norge är det så att röster i valkretsar som ligger i glesbygd värderas högre än de som räknas i städer. Därför vann de borgerliga räknat i antalet röster valet, men eftersom de röda vann glesbyggden så vann de också valet.

 2. ursäkta: ”var skåpet ska stå” ska det vara

 3. Ehm, Asterix. Man räknar inte på majoritet över 50 procent. Man räknar naturligtvis på majoritet bland riksdagspartierna, det vill säga vilken allians eller vilket parti som fått störst andel av riksdagspartierna.

 4. Alliansen (M+FP+C+KD): 2936790 röster
  Rödgröna (S+MP+V): 2598985 röster
  Sverigedemokraterna: 339610 röster
  Rödgröna + SD: 2938595

  2938595 > 2936790

  Alliansen fick inte majoritet i röster, även om skillnaden i röster är mindre än skillnaden i mandat.

 5. Hej Caspian!

  Kul att du läser min blogg =)

  Det är helt rätt som du säger, men då jag skrev detta inlägg så var siffrorna till Alliansens fördel enligt valmyndigheten.

  Skillnaden från ytterligare 2 mandat verkar dock fortfarande stämma: 7 röster till i Värmland hade gett ett mandat till där samt 19 röster till i Göteborg hade gett ytterligare ett mandat till. Vilket hade gett egen majoritet.

  Poängen med utjämningsmandaten tycker jag fortfarande finns kvar, då som du påpekar vissa partier har oproportionerligt mycket/lite mandat i förhållande till sina antal röster. Vi behöver göra om antalet utjämningsmandat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: