Folkpartiet behöver också utvecklas

Jag tror inte det är någon som har missat att Socialdemokratin befinner sig i kris, men denna enorma fokusering på S har gjort att andra partier klarar sig relativt lätt undan. Folkpartiet till exempel. I valet 2006 sades det från många håll att valresultatet var en katastrof och att 2010 kunde det åtminstone inte gå sämre, men det gjorde det.

Jag håller med om att förutsättningarna för partiet i valrörelsen var utomordentligt knepiga. Moderaterna hade en sällan skådad framgångsvåg och kan förkroppsliga regeringsduglighet i Anders Borg och Fredrik Reinfeldt. Dessutom handlade mycket om jobben och Folkpartiet saknade en minister som naturligt skulle kunna prata om dessa frågor. Vidare hade de mindre partierna i Alliansen stora utmaningar att komma ut och synas bredvid Moderaterna. Ur det perspektivet kan man vara förstå att årets valresultat inte blev vad vi hoppades på.

Men, frågan är: Är vi nöjda? Nej självklart inte. Och det finns flera saker vi behöver ta tag i om vi har ambitioner att bli mer än ett 7% parti. Till att börja med behöver vi förnya den ideologiska debatten inom partiet. Till skillnad från vissa andra partier vars ideologier gått ur tiden, så står vår ideologi högt i kurs bland svenska folket. Därför är det viktigt att vi lyfter fram vår ideologi; mer fokus på våra frihetsfrågor. Adam Cwejman skriver en utmärkt artikel om just detta i Expressen idag.

Folkpartiet är det parti i riksdagen som har haft minst antal lojala väljare (som röstar på partiet i varje val), därmed måste vi återvinna ca hälften av våra väljare i varje val. Med den historiken är det inte hållbart att den klyfta, som finns mellan hur vi uppfattar oss själva och hur väljarna uppfattar oss, tillåts finnas kvar. Den sprickan är otroligt allvarlig och är något vi måste åtgärda omedelbart. Annars löper vi en stor risk för att hamna i en riktigt djup kris. Kort sagt behöver vi driva mer frihetsfrågor och mindre kravliberalism. Men det kräver en medvetenhet inom partiet att detta behöver göras, jag hoppas vi kan skapa den medvetenheten.

Fler som bloggar om detta: Adam Cwejman

3 svar till “Folkpartiet behöver också utvecklas”

  1. […] Fler bloggar: Mathias Sundin, Christoffer Fagerberg […]

  2. […] är däremot ett parti i kris. Folkpartiet har aldrig varit ett maktparti utan varit en samling människor med idéer och ideal. Ibland har partiet varit i regeringsställning, några gånger också innehaft […]

  3. […] är däremot ett parti i kris. Folkpartiet har aldrig varit ett maktparti utan varit en samling människor med idéer och ideal. Ibland har partiet varit i regeringsställning, några gånger också innehaft […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: