Väst-Sahara, en bortglömd konflikt?

Konflikten i Väst-Sahara är i Sverige, och antagligen i större delen av världen, en ganska bortglömd konflikt. Idag skriver Adam Cwejman tillsammans med 5 andra ordföranden för andra ungdomsförbund om Marockos ockupation av Väst-Sahara.

Det är tråkigt att det blivit så, för det gör att utsikterna för att människorna i Väst-Sahara en dag ska kunna leva i ett fritt och självständigt land ganska små. Marocko gynnas av sina handelsavtal med EU och vi i Europa har enorma möjligheter att sätta press på Marocko, bland annat genom hota med handelsblockad. Sveriges regering skulle kunna jobba med att försöka få EU att ta ställning för Väst-Sahara. Jag önskar att Carl Bildt sätter igång direkt.

Freedom House har i 2010 års granskning benämnt Marocko som ”partly free” men de ockuperade Väst-Sahara som ”not-free”. Det här är en medveten politik från Marockos sida där människor som kämpar för mänskliga rättigheter i Väst-Sahara förföljs och trakasserar. Allt för att behålla kontrollen över landet. Jag hoppas att fler kan uppmärksamma situationen i Väst-Sahara, så kanske vi kan skapa press på Marocko.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: