Systemfel

Dagens ledare i DN tar upp den mycket oroande utvecklingen i Ungern kring deras yttrandefrihet. Det behövs verkligen att fler kritiserar hur olika EU länder utvecklas för tillfället. Ungern, Frankrike, Italien, Malta och Grekland är bara de mest extrema exemplen på länder som har infört lagar eller system som allvarligt hotar människors fri- och rättigheter.

Men att utvecklingen inte stoppas är framförallt ett systemfel. Att Ungern just nu är ordförande för EU är en konsekvens av att Europa har bevarat det roterande ordförandeskapet inom unionen. Visserligen har precis som DN påpekar ”ordförandeskapet inte samma politiska tyngd som tidigare”, men det påverkar ändå unionens arbete, så att nationella särintressen kan hindra utvecklingen inom Europa. Det är också tveksamt hur Europa ska kunna kritisera mindre fria staters brist på yttrandefrihet med Ungern som ordförande, med tanke på den medielag Ungern nyligen har stiftat.

Dels behöver de roterande ordförandeskapet slopas helt, dels behöver vi få en bättre granskning av grundläggande rättigheter inom unionen bara på det sättet kan vi ändra den utveckling vi ser i många länder. Det gäller fler områden än yttrandefriheten, men det håller inte att anse att bland annat yttrandefriheten ska vara en intern angelägenhet för medlemsstaterna. Fler EU-länder borde ställa sig upp och kritisera Ungerns lagstiftning.

2 svar to “Systemfel”

  1. I Sverige behövs inte denna lag för här råder konsensius…Dock finns det massor av regim kritik på nätet. Läs PI och häppna det gör snart alla både svenskar och pursvenskar!
    De senaste dagarna har de fyra största tidningarna hämtat det mesta där…Även Säpo!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: