Tunisiens sak är vår

Ingen har nog missat utvecklingen i Tunisien den senaste tiden. Nu infinner sig en nervös väntan om vad som händer nu. Som flera har varit inne på, är det otroligt viktigt hur Europa reagerar och tar chansen att stödja en demokratisk utveckling.

Än är inget klart och inget är givet, men vi ser redan hur oroligheterna och möjligheten till förändring i andra länder redan har spritt sig. Gaddafis kommentarer är som alltid aningen tragekomiska på sitt sätt. Men det är positivt att det finns tecken som tyder på att fler nu vågar protesterai Libyen. Men det gäller att vara realist, inget är fortfarande klart i Tunisien till att börja med.

Det är otroligt viktigt att EU nu erbjuder speciella erbjudanden till just Tunisien för att premiera demokratisk utveckling. T ex, generösa erbjudanden om handelsavtal (kanske locka med tillgång till EU:s inre marknaden) givet att Tunisien lyckas med en demokratisk utveckling. Sveriges regering bör driva på i EU att se till att ge både symboliskt och praktiskt stöd för att gynna en demokratisk utveckling. Det kan vara statsbesök och ekonomiska morötter, men viktigt att det går snabbt.

Utveckling är otroligt spännande, en demokrati i nordafrika skulle förändra otroligt mycket i hela regionen. Det skulle tvinga fram en diskussion om EU:s potentiella utvidgning och även skapa en diskussion kring hur man kan understödja fler länder att utvecklas mot demokrati, som tidigare endast varit vaga drömmar. Nu finns det ett chans att den utvecklingen är praktisk möjlig i närtid. Men det kräver att EU hjälper till.

Annonser

2 svar to “Tunisiens sak är vår”

  1. Det är måhända inte så klart att man ka jmf detta med Pragvåren eller Berlinmurens fall. Det är dock ett muslimskt land där religionen och kulturen har ett inflytande. Allt hänger på armen och polisen och vi vet inte idag inte heller hur ledarskapet för dessa organisationer kommer att reagera. Vi kan inte vara för optimisiska. De tunisier jag träffat är ganska medvetna!

    • Absolut, som jag skrev är ingenting klart eller givet. I praktiken sitter den gamla ledningen kvar vid makten än så länge, även om presidenten har flytt landet. Dessutom finns det ingen opposition att tala om. Men utvecklingen är spännande och det kan gå vägen, men då är det viktigt att EU hjälper till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: