Vilket land är näst på tur?

Idag kom rapport om att Gaddafi har förlorat ännu en stad. Revolutionen i Libyen är på många sätt den mest fascinerande hittills, både Tunisien och Egypten var/är betydligt mindre brutala regimer och det har också visat sig i det extrema våld som Gaddafi har tagit till. Att han använder sig av legosoldater är så klart lika beräknande som det är brutalt. Man måste beundra den styrka som finns i människors längtan efter frihet när Libyens befolkning trotsar våldet och ändå fortsätter upproret.

Vad som händer med dessa länder efter revolutionerna får tiden utvisa, att störta korrupta och diktatoriska regimer är ett enormt steg i rätt riktning. Och när vissa saker liberaliseras, går det inte att vrida klockan tillbaka (eller så är det åtminstone otroligt svårt att göra det). Ett exempel är den enorma övervaknings- och säkerhetsapparat som Tunisien, Egypten och Libyen har underhållit blir svår att ta tillbaka, oavsett om det blir demokrati eller inte. De nya regeringarna oavsett hur de ser ut måste kommer inte kunna utöva den typ av statlig kontroll som de gamla regimerna gjort, och med minskad statlig kontroll blir det svårare att upprätthålla en totalitär stat.

Frågan är nu, vilket land kommer härnäst?

Annons

Ett svar till “Vilket land är näst på tur?”

  1. […] USA ska hålla fingrarna borta, Kulturbloggen – Språkfredag: Stavningen av Libyens ledare, Christoffer Fagerberg – Vilket land näst på tur?, Svensson – Ghadaffi allt mer trängd, Mark Klamberg, Kyrkdalsbosse, 2, Thomas Böhlmark, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: