Bra dag för papperslösa

Idag var en bra dag för papperslösa, dels kom äntligen det besked som vi väntat på: regeringen har kommit överens om att papperslösa barn ska ha rätt till att gå i skolan. Jag nåddes av nyheten via Jan Björklunds nyhetsbrev. Jag blev oerhört glad och lättad, ett stort äntligen är det enda jag kan tänka. Moderaterna har förhalat och försvårat det här rätt länge nu. Men som sagt, äntligen är det klart. Känns skönt att Folkpartiet vann den striden.

När jag dessutom läser det här så blir jag helt lyrisk. Även om det verkar som att detaljerna inte är helt klara, är det väsentliga klart enligt DN. Papperslösa ska få rätt till hälso- och sjukvård samt att starta företag och dessutom ska papperslösa barn få rätt till skolgång. Förbättringar av flyktingpolitiken har i princip alltid kommit till tack vare borgerliga regeringar. Men det har inte varit någon lätt match mot Moderaterna. Alliansen har ändå inneburit att den oheliga pakten om flyktingpolitiken som har funnits mellan Socialdemokraterna och Moderaterna nu har brutits, det är deras uppgörelser som i mångt och mycket har gjort att Sverige till exempel idag är sämst i Europa på vård av papperslösa, tillsammans med Österrike. Äntligen blir det ändring på det.

Vid sidan av de förbättringar rent praktiskt det här innebär, är det också en seger för liberalt rättighetstänkande. Mänskliga rättigheter ska inte vara kopplat till medborgarskap eller nationsgränser – de ska vara universella, och vi i Sverige bör göra vad vi kan för att i alla lägen skydda dessa rättigheter.

Lite tillspetsat kan man säga att regeringen nu ger papperslösa rätt till utbildning, vård och äganderätt. Om man får tro DN.se. Jag är lite osäker på hur papperslösas rätt att starta företag ska gå till, men det låter onekligen mycket bra. Och med tanke på regeringens politik om arbetskraftsinvandring, är en rimlig konsekvens att de papperslösa som då startar företag och försörjer sig på detta får uppehållstillstånd.

Än så länge är detaljerna få, men en proposition om detta från regeringen utlovas alltså till årsskiftet. Det ska bli otroligt spännande att få se mer detaljer.

Fler som bloggar om detta: Helen Törnqvist, Christian Ottosson, Kent Persson, Jakob Lundgren, Peter Soilander, Magnus Andersson

Fler medier om detta: SvD, GP, Aftonbladet, SVT, Expressen, GP ledare

30 svar to “Bra dag för papperslösa”

 1. Men då kan alla ni lyriska människoälskande världsförbättrare betala kalaset då, så att de äldre och sjuka svenskarna inte blir de som behöver betala med längre vårdköer och sämre vård (vilket det kommer att leda till). KD och C åker ur i nästa val, GARANTERAT. Dessa partier har inget gott att komma med.

  Du kan givetvis skita i vilket och mysa i din självgoda verklighet, det är inte du som får känna av biverkningarna (även om jag verkligen önskar det).

  • Att erbjuda vård till papperslösa står på intet sätt emot andra förbättringar av vården. För övrigt kan sägas att tack vare vårdvalet och kömiljarden så har vårdköerna minskat drastiskt under Alliansstyret. Så jag förstår inte riktigt vad du grundar din domedagsretorik på…

 2. Men snälla du… tvångsinbetalda skattepengar är inte universalt. Vi har pensionärer i detta land som har betalat skatt i hela sitt liv och som knappt får påtår på serviceboende eller har råd att laga sina tänder. I skenet av detta tycker du det är rättvist att flyktingar som inte betalat ett öre i skatt och som DESSUTOM befinner sig illegalt i landet inte bara skall få fri sjukvård utan dessutom rätt att starta egna företag!

  Hur ser du på rättssäkerheten och tillämpningen av våra lagar? Jag tycker du ska skämmas som använder dig av dubbla standarder i din tillämpning. Vilka andra lagar ska vi sluta tillämpa? Dessa människor är här illegalt. Skärp till dig ordentligt. FP kommer definitivt hamna i riskzonen att åka ut i nästa val.

  • Så du menar att mänskliga rättigheter ska vara kopplat till skatten? Dvs, till den egna nationen. Jag har en annan syn, att mänskliga rättigheter ska gälla oavsett härkomst – och vi borde göra vad vi kan för att uppräthålla det.

   Det är intressant att du precis som Oscar försöker ställa pensionärer mot flyktingar. Kan du visa på något konkret som visar att det faktiskt skulle bli så?

   • Christoffer: Om det är kopplat till skatt eller inte är inte relevant. Det är vad som är RÄTT och fair som är relevant. Det är självklart i mina ögon att Sveriges pensionärer ska gå före illegala invandrare punkt slut!

    Kliv ur din naiva bubbla du lever i och besök ett ålderdomshem och säg till pensionärerna att kommunen har nästa år inte råd att hålla nuvarande (dåliga) standard för att människor som kommer hit illegalt nu ska få del av kakan och det utan motkrav överhuvudtaget!

    Snälla försök få kontakt med verkligheten

 3. Axel Welton Says:

  Nej, det är inte ekonomiskt vettigt att ge sjukvård till papperslösa, men hela välfärdsstaten är ekonomiskt ovettig. Hade någon av er som motsätter sig detta beslut röstat för att avskaffa välfärdsstaten, denna ursvenska samhällsordning som vi har?

  Argumentet att de ska nekas vård för att de inte bidrar med skattepengar håller inte heller. För om vi ska ge vård utifrån hur många skattekronor folk har bidragit med, betyder det att vissa ska få bättre och andra sämre vård? Har våra svenska barn, studenter och unga arbetslösa bidragit med skattepengar? Ska de nekas vård?

  Men jag förstår att det kan vara svårt med logik när man redan är paranoid nog att tro att hela världen vill komma hit och förstöra vår Bullerby-tillvaro.

  • Hej Axel,

   Du håller en mycket stringent linje och argumenterar väl. De som har kommenterar på det här blogginlägget vill om man ska tro deras argumentation neka fattiga vård (eftersom de inte betalar så mycket skatt).

   Men jag håller inte med dig om att välfärdsstaten är orimlig. Utifrån att jag anser att vård är en mänsklig rättighet. Jag kan ana att vi har lite olika syn på vad som ska räknas som rättigheter och inte. Men en intressant motfråga: Varför anser du att det är orimligt? Värför är i så fall polis mer rimligt än läkare att skattefinansiera?

   • Axel Welton Says:

    Tjena Christoffer

    Tack för komplimangen.

    Välfärdsstaten är ekonomiskt ovettig eftersom den kostar pengar, reducerar folks företagsamhet och incitament att arbeta. Den skapar också en väldigt stor offentlig sektor som tränger ut investeringar som borde göras i privat sektor (så kallad ”crowding”). Detta leder till att vår ekonomi växer saktare än friare ekonomier och att vår arbetslöshet ständigt befinner sig högre.

    Men det går att motivera välfärdsstaten på ett moraliskt och medmänskligt plan. Välfärdsstaten ger mycket i sociala värden som inte kan mätas ekonomiskt. Jag anser därför att välfärdsstaten är ekonomiskt ovettig men socialt mycket vettig.

    Du har rätt när du anar att jag inte anser att vård är en mänsklig rättighet. Sjukvårdens och polisens tjänster skiljer sig i följande viktiga avseenden. Polisens syfte är att skydda vår rätt till liv när den hotas av människor med onda avsikter. Vård kan skydda vårt liv när det hotas av otur i naturens lotteri (sjukdomar, olyckor). Vård är alltså skydd mot otur. Det finns mycket otur i världen, men man kan inte påstå att det är en mänsklig rättighet att slippa otur.

    Desutom är rätten till liv och frihet absoluta värden, de kan skyddas med tjänster som kostar pengar (polis) men man kan inte köpa liv eller frihet med pengar. Liv och frihet är alltså inga tjänster. Vård kan däremot köpas med pengar. Därför är vård en tjänst, inte en rättighet.

 4. Nej, nej, nej!!! Helt sjukt är vad det är! Det vilar ett gigantiskt absurdum över hela detta bisarra jippo. Plötsligt skall en viss grupp människor åtnjuta rättsimmunitet med motiveringen att ”de hade ju inte några papper”. Herregud! Om man selekterar delar av världens befolkning som à priori och enligt lagstiftaren begår ett brott, och sedan ger dem samma rättigheter som människor som INTE begår brott…vari ligger då rättvisan??? Jag fattar ingenting! Det här kommer givetvis att ge SD en puff framåt – grattis!

  • Vad menar du med rättsimmunitet? Verkar inte ha något med den här reformen att göra i alla fall.

   Det är lite lustigt att du målar upp flyktingar som brottslingar, men jag antar att du menar att de har begått ett brott genom att befinna sig i Sverige. Jag tycker inte det är något fel i att människor rör sig över gränser, och jag tycker snarare det som är sjukt är hur Sverige idag behandlar gömda flyktingar.

   • Henrik Says:

    Han syftar nog på utlänningslagen. Att gömda flyktingar vistas i landet illegalt. Det här är ju bara ett sätt att handskas med de efterföljande problemet. Egentligen är ju lösningen att utvisa dessa personer direkt.

 5. urban jakobsson Says:

  Varför upprättålla lagar i detta land som ändå inte betyder någonting?
  Regeringen vurmar för invandrare mer än Svenskar varför har 94% av Sveriges befolkning röstat på detta? Sverige accepterar islam men hur kan man göra det när det samtidigt strider mot Sveriges lagar? Detta land går käpprät åt helvete.

  • Islam bryter inte mot svenska lagar, och Alliansen och Miljöpartiet har tyvärr inte 94% av rösterna. Du kan kolla valresultatet på http://www.val.se

   Men jag tror däremot att de som röstade på Alliansen och Miljöpartiet vill se ett öppet land, ett land vars ekonomi växer, och där vi har möjlighet att hjälpa svaga och utsatta.

   • Christoffer: Sura 9 vers 5 bryter mot svensk lag och mänskliga rättigheter. Du vet inte vad du talar om överhuvudtaget. Det finns mängder av text i koranen som bryter mot svensk lag.

 6. Dra åt helvete Says:

  Sedelpressen skall visst gå för högvarv eller??? Illegala invandrare har nu praktiskt taget samma rättigheter som medborgare, MEN DOM MÅSTE INTE BETALA FÖR DESSA. Det faller alltså på oss medborgare att bara stå för fiolerna för vem fan som helst som önskar komma hit och ta del av (för dom) gratis bilding och vård.. Vi får INGENTING för ”äran” att betala för alltihop längre?

  Jag säger bara en sak.. Alla som stiftat den här sjuka lagen eller vad det nu är, OCH alla ni som stödjer den.. Brinn i helvetet.

  • Kära ‘Dra åt helvete’: Jag kanske kan lugna din oro genom de fakta kring hur mycket det här skulle kosta: ca 50-100 miljoner för skolan (att jämföra med den totala kostnaden för all grundskola på över 100 miljarder). Vården kommer kosta ca ett par hundra miljoner och jämfört med de totala vårdkostnaderna är det ingenting.

   Det här är inte en dyr reform. Och dessutom ger friare rörlighet över gränserna, friare handel och friare invandring ger ekonomisk tillväxt.

   Jag hoppas att du kanske kan fundera lite kring det, för jag anar att jag inte kan övertyga dig om att alla människor har rättigheter oavsett var de kommer ifrån.

   • Henrik Says:

    Å andra sidan har ju invandringen i Sverige kostat sen slutet av 70-talet beroende på att så få har jobb.

    Men det är klart, dom papperslösa är ju bra på att städa McDs på natten till slavlöner. Är det så det ska va?

    Vi ska inte ha några illegala invandrare i Sverige alls. Därför är varenda krona som vi lägger på detta onödigt.

    Ska man prata humanitärt så ska man strypa anhöriginvandring och utvisa personer som vistas här illegalt och lägga dessa pengar på att ta väl hand om de som kommer hit som flyktingar på asylspåret.

    Fria gränser och välfärdsstat går inte ihop. Vill man ha det ena så går det andra bort. Bara att se till att undvika hamna i den växande underklassen

   • Dra åt helvete Says:

    Ja absolut. Du har såklart full koll på hur mycket det kommer kosta.. framförallt på sikt. Först, 100 miljoner vore INTE en struntsumma när ex. äldrevården tom tvingas skära ner på de äldres mat och skolor, sjukhus osv inte har full budget. MÅNGA bäckar små: De offentliga finanserna är redan ansträngda..

    Men det största problemet är väl att du utgår ifrån hur många illegala invandrare det finns NU.. Som om det inte kan ändrs. Du tror inte dom kommer bli fler? Framförallt pga sånt här?? Hur naiv kan man bli.. idioter som du kan ta mig fan få en att tappa tron på demokratin.

    ”friare invandring ger ekonomisk tillväxt.”

    Totalt floskelnonsens, helt utan stöd i verkligheten. Säg det en gång till om du vill men det gör det ändå inte sant.

   • @Dra år helvete:
    Friare rörlighet på kapital, tjänster och människor är en av de saker som har gjort EU så framgångsrikt – och gjort att så många länder vill vara med. En större inre marknad ger enorma fördelar. Desto större denna inre marknad blir, desto mer gynnas länderna som får ta del av denna fria rörlighet. Jag rekommenderar dig varmt att läsa lite av Milton Freedman om det är så att du inte tror på vad fri handel kan uträtta.

    Så till din invändning om att det skulle komma en massa människor hit och utnyttja systemen. Förklara gärna hur det kommer sig att det inte händer i de andra europeiska länderna som redan har gjort liknande refomer? Varför har inte de blivit överösta av ”illegala invandrare”? Det där är bara samma retorik som användes inför EUs utvidgning österut, om att det skulle komma sociala turister, och nej det hände inte heller…

    Angående kostnaderna, jag och alla andra har hela tiden skrivit att man inte exakt kan veta. Däremot kan man jämföra andra länder, räkna på vad det kostar för de landsting som erbjuder vård till papperslösa och då har man kommit fram till de siffror som nämnts ovan. Klart är i alla fall att det inte är några enorma summor.

    Det är inte unikt att man på förhand inte vet exakt vad en reform kommer att kosta. Det är faktiskt ganska få saker du kan på förhand exakt beräkna till sista kronan.

 7. […] Bloggar: Christian och Törnqvist och Christoffer […]

 8. […] Helen, Dag, Einerstam, Christoffer, […]

 9. […] Alliansfritt, Helene Öberg (MP), Christian Ottoson (C),  Helene Törnqvist (C), Christoffer Fagerberg (FP), Andreas Berglöf (M), Kent Persson […]

 10. @Namn:
  Dina argument visar med all önskvärd tydlighet hur lite du har satt dig in i frågan. Äldrevården finansieras av kommunerna (som du mycket riktigt påpekar) och kostnaden för vården och utbildningen av papperslösa kommer att täckas av staten. Det är till och med helt olika budgetar. Att vi inte har råd är helt enkelt ren lögn från din sida. Ta gärna en titt här:http://www.dn.se/ekonomi/borg-presenterar-starka-siffror, detta tack vare en bra ekonomisk politik – så vi har råd att ge människor de rättigheter de här rätt till.

  Att du tycker det är ”fair” att koppla skattebetalningsförmåga till hurivida man får vård och utbildning är rätt sjuk faktiskt – så fattiga personer, arbetslösa och personer med förtidspension ska inte få vård och utbildning? Är det din slutsats – förutom att du inte tycker att papperslösa har de rättigheterna…

 11. @Namn:
  Att citera en enskild vers ur koranen är ungefär lika upplyst som att citera en enskild vers ur bibeln eller något annat verk i någon annan kultur eller religion.

  Att ta upp en enskild del av en text och låta det stå för hela religionen är lika fundamentalistiskt som religiösa fundamentalisters egen världsbild

 12. @Henrik, jo jag förstod det – därav att jag skrev att jag inte ser något fel i att människor rör sig över gränser. Och att mänskliga rättigheter ska vara universella – inte knutna till medborgarskap.

  Det du sedan skriver om att invandringen har kostat sedan 70-talet, det är ofta man hör detta, men alltid när man kräver forskning och statistik för detta blir det klenare.

  Att fria gränser och välfärdsstat inte går ihop är EU ett bevis på motsatsen. Sedan om vi ska utvidga den fria rörligheten behövs absolut en del anpassningar – det är snarare så att vi är beroende av ökad rörlighet för att kunna kunna garantera ekonomisk tillväxt.

 13. Jag minns en scen i en av bröderna Marx filmer. Det utspelas på en båt och det kommer fler och fler personer till en av brödernas hytt. Till slut är det så fullt att man inte kan röra sig. Är det vad du är ute efter? Kaos? Jo, Sverige är glest befolkat men vi har inte hur mycket pengar som helst.

  • Återigen, även din kommentar saknar grund för dessa påståenden. På vilket sätt skulle den här åtgärden riskera finanserna? Vilka kalkyler utgår du ifrån?

 14. Ser bra ut… skall nog bli papperslös själv. Fri vård och gratis utbildning. Kanske man kan slippa betala av CSN lånet då. 😉 Varför inte hoppa över att betala skatt helt.. jippi!

  • Du kanske har missat det, men vi som är medborgare har redan dessa rättigheter.

   Och jag tvivlar på att du fick CSN-lån i förskolan eller ens under grundskolan…

 15. […] Fp-blogg, Seved Monke, Pär Gustafsson, Fp-blogg, Kulturbloggen. Share this:TwitterFacebookSkriv utLike this:GillaBli först att gilla denna post. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: