Ja till sprutbyte i Södermanland

Idag kom ett glädjande besked ifrån Södermanland, på fredag ger länssjukvårdsnämnden i Södermanland grönt ljus för att utreda sprutbyten. Dagens liberala hyllning är därför självklart tilldelad Thomas af Bjur (FP i Södermanland).

Fler landsting borde följa efter. Man är i Stockholm på gång att införa ett testprojekt med sprutbyten. Tyvärr så vill Moderatarna lägga käppar i hjulet för detta. Frågan är avgjord på landstingnivå, nu inväntas bara klartecken från Stockholms stad som är den tänkta samarbetskommunen. Socialnämnden har get grönt ljus, och frågan är på remiss i stadsdelsnämnderna. Förhoppningsvis krånglar inte moderaterna när det avgörs i fullmäktige. Dock lär det finnas majoritet för sprutbytesprojektet oavsett vad Moderaterna säger.

Det är tråkigt att Moderaterna agerar farthinder i denna fråga. Att dela ut rena sprutor i utbyte mot gamla bidrar så klart mindre smittspridning. Men framförallt öppnar det upp kontaktytor mellan vården och en grupp människor som befinner sig längst bort ifrån samhället, det är helt enkelt en chans för vården att få kontakt med dessa personer – vilket kan vara en väg ut ur missbruket.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: