Väntad kritik

Det har kommit en hel del väntad kritik gällande regeringens och miljöpartiets överenskommelse. Att Sverigedemokraterna skulle vara kritiska var naturligtvis givet, och att Socialdemokraterna ogillar arbetskraftsinvandring visste vi sedan tidigare. Det mest humoristiska är dock att jämföra kritiken från V och SD (finns längst ned i denna artikel). Vänstern hävdar att MP har låst sig vid regeringens ”utvisningspolitik” och SD hävdar att detta leder till fri invandring. Bådas kritik är naturligtvis långt ifrån förankrade i verkligheten, även om fri invandring vore toppen.

Den mer sansade kritiken kommer från SVD, och de varnar för att denna ”snällism” kommer kosta oss dyrt politiskt. SvDs kritik missar eller snarare, utgår inte från att mänskliga rättigheter ska anses vara universella och inte kopplade till medborgarskap. Det är en fundamental skillnad mellan ett liberalt synsätt och ett socialistiskt eller konservativt synsätt (där klass eller nation går före individ). Vidare utgår SVD från att detta är politiskt självmord, framförallt för moderaterna eftersom ”Frågan om vård och undervisning till personer som av svensk lag bedömts vara oberättigade har drivits av de borgerliga småpartierna men de har få rörliga väljare kvar att förlora”. Det är sant att Folkpartiet och Kristdemokraterna har drivit detta rätt länge nu, men jag tror analysen att detta skulle skada moderaterna är felaktig. Oavsett det, så är det en orimlig hållning att utifrån förväntade opinionsströmmar bedriva politik. Den bör bedrivas utefter en övertygelse om vad som är bra/dåligt. Jag hävdar inte att det alltid fungerar så i praktiken, men att argumentera för att det skulle vara rätt att vara populist tycker jag är rätt skevt.

I övrigt bygger SVDs argument på en otroligt skev syn på vad det innebär att leva rättslös. ”Kommer man över huvud taget känna sig motiverad att ansöka om asyl och uppehållstillstånd om uppgörelsen blir verklighet?” Svaret är självklart ja. Ingen lever gömd i ett land friviligt. Den psykiska press det innebär att ständigt riskera att skickas tillbaka är enorm. Utöver det saknar man allt form av rättsligt skydd och man är blottad för alla möjliga former av utpressning både från hyresvärdar och arbetsgivare – eftersom man helt saknar möjlighet att hävda rimliga villkor. Att någon frivilligt sätter sig i denna situation är inte troligt. Snarare är det rätt och riktigt att man i denna situation erkänner deras mänskliga värdighet, genom att ge dessa människor rätt till sjukvård och skola för deras barn. Att det på något sätt skulle bli attraktivare att vara papperslösa kontra asylsökande är helt klart naivt. Testa själv att leva ens vecka leva utan tillgång till något bankkonto eller bankkort. Och avsaknad av tillgång till samhällets betalningssystem är ändå bara ett av de mindre problemen en papperslös har.

Angående att detta skulle göra människor upprörda och att detta gynnar Sverigedemokraterna, är egentligen en fråga om hur vi förändrar människors attityd till ett Sverige som ständigt förändras och utvecklas. Det blir svårt, men har egentligen inte med huruvida papperslösa människor ska ha rätt till vård och skola.

8 svar to “Väntad kritik”

 1. Förklara varför någon som fått avvisningsbeslut skulle överväga
  återvända till hemlandet. Efter några år, när barnen kan svenska och
  fått svenska kompisar, får familjen ändå PUT. Skall ungdomar som går i svensk skola kunna omhändertas vid misstanke om att de saknar uppehålls tillstånd? Eller skall skolor och sjukhus/vårdcentraler bli fredade zoner för illegala invandrare?

  • En rimlig slutsats är att skolor och vården blir fredade zoner, annars kommer det bli en ihålig reform eftersom de annars omöjligt kan nyttja vård och skola.

   • Om nu skolor och vårdplatser ska bli fredade zoner så innebär det indirekt att vi har fri invandring i Sverige.
    Vill du ha det också eller?
    jag tycker att man ska väga det här förslaget och dess innebörd seriöst innan man uttalar sig.

   • Det innebär långt ifrån fri invandring. Visst kan man diskutera för och nackdelar med fri invandring. Men denna reform handlar inte om uppehållstillstånd.

 2. ”även om fri invandring vore toppen.”

  Ja det är klart det vore, för människosmugglare och lycksökare.
  Men knappast för skattebetalarna och för dem som önskar ett ordnat samhälle utan anarki.

  • Har vi anarki i Europa menar du? Eftersom vi i praktiken har fri invandring inom EU…

   Sedan är det precis tvärt om: om vi ökar antalet lagliga vägar in i EU och i Sverige, så minskar marknaden för människosmugglare. Vilket leder till att färre människor utnyttjas.

   För mig är ”lycksökare” inget negativt. Att människor vill arbeta i andra länder än sitt hemland är inget konstigt.

 3. EU’s lagar och regler har satts upp i överenskommelse mellan medlemsstaterna, och att gälla EU-medborgare. Man kan tycka det är bra eller skit, men anarki är det knappast.

  Nej, det här avtalet kommer öka möjligheterna att missbruka och utnyttja det svenska asylsystemet, som var lätt att missbruka redan tidigare.

  Det är ett steg rakt emot hur de här frågorna hanteras i andra europeiska länder. De människor som tar sig innanför Sveriges gränser för att söka asyl, är sådana som har ålder, hälsa och ekonomiska medel. Det är inte de som behöver vår hjälp.

  De som vistas i Sverige olagligt är brottslingar. De ska inte belönas, utan bestraffas.

  • Det du missar är att andra EU-länder redan har det vi nu genomför. På vilket sätt menar du att det leder till haveri i de länderna?

   Konsekvensen av ditt sista stycke är att vi ska straffa barn som befinner sig i Sverige – istället för att ge dem utbildning. Intressant slutsats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: