Dags att göra skillnad på riktigt

Då var det äntligen klart, Sverige kommer att delta i insatsen i Libyen. Tyvärr är det både sent och otillräckligt. Det var bra av regeringen att söka ett brett stöd i riksdagen för den svenska insatsen, mindre bra av Sossarna att inte våga ställa sig bakom ett förslag som skulle göra skillnad på riktigt.

Nu ska alltså svenska JAS åka ner till Libyen och titta på medan andra länder upprätthåller FNs resolution 1973. Att svenska piloter inte får angripa militära mål på marken innebär att deras uppgift blir att bevaka den uppgift som franska, danska, amerikanska, mfl, styrkor genomförde redan förra veckan – att slå ut Libyens flygstridskrafter. Det som nu är prioritet är att skydda civilbefolkningen från Khaddafis styrkor på marken. Det är tyvär väldigt symptomatiskt för den socialdemokratiska inställningen till bland annat utrikespolitik, ”låt någon annan göra jobbet – sedan kan vi vara närvarande och visa god vilja, utan att hjälpa till”. Juhult försöker försvara sig med att han inte vill riskera att svenska piloter ska skjuta på drogade barn med vapen. Det är ett helt fantastiskt argument, framförallt eftersom inga rapporter om barnsoldater har kommit från Libyen. Men framför allt – betyder Juholts inställning att S är emot att andra länder upprätthåller FNs resolution och skyddar civila på marken? Eller betyder det att Juholt på allvar tycker det är rätt och riktigt att andra ska göra det nödvändiga arbetet – medan vi flyger runt och tittar på (bokstavligt talat).

Det intressanta som händer nu är att konferensen i London har uttalat att Khaddafi måste ställas inför rätta. Det här betyder att världen förbereder för livet efter Khaddafi. Men samtidigt får vi inte glömma att vägen dit är fortfarande lång. Linda Nordlund skriver väldigt bra om detta på newsmill. Mer stöd till oppositionen behövs helt enkelt. Båda materiellt och personellt.

Länk till Regeringens proposition

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: