Folkhälsokommittéer?!

Vänsterpartiet i Stockholms län har ett något märkligt förslag för att förbättra social jämlikhet och nå en bättre hälsa i Stockholms län, de föreslår att en folkhälsokommitté införs med representanter från länets alla kommuner (Länk till deras budget, förslaget hittas på sid 27).

Det är ytterst tvivelaktigt att ökad byråkrati på detta sätt skulle vara till det bättre och egentligen liknar detta mest ännu ett misslyckat planeringsprojekt. Att politiker på detta handgripliga sätt via en kommitté ska rycka ut för folkhälsans försvar har jag svårt att se skulle leda till något annat än slöseri med skattepengar. Bortsett från det så har V en rad märkliga formuleringar och teser i denna vision om folkhälsokommittéer.

Vänsterpartiet menar att ”SLL saknar en genomtänkt strategi för hur folkhälsoarbetet ska integreras i sjukvården” och att ”Samtliga vårdcentraler ska ha ett klart definierat områdesansvar och en bevakningsfunktion när det gäller lokala hälsorisker och faktorer som påverkar folkhälsan”. Om vi börjar med det första, detta stämmer inte ens. Att jobba hälsofrämjande ingår i avtalen med vårdgivarna runt om i länet. Olika indikatorer tas till vara hos landstinget för att kunna leda till förbättringar. Den andra biten kring det så kallade områdesansvaret är även det lite verklighetsfrämmande. Riksdagens utredningstjänst har utrett om det finns fog för att påstå att områdesansvaret har haft effekt på hälsoläget eller jämligheten i hälsa. Svaret blev att det inte finns något sådant samband går att peka på. Så varför gå på vänsterns linje?

Men det mest fantastiska som vänstern vill är följande: ”de sociala skillnaderna i tobaksrökning och övervikt (ska) halveras (under en 10-års period)”. Alltså, rökning och övervikt är inte problem i sig utan det är bara ett problem om det finns sociala skillnader mellan de som röker och de som inte röker, mellan de som är överviktiga och de som inte är det. En lösning vore alltså att få de grupper som inte röker och som inte är överviktiga att gå upp i vikt och börja röka – då skulle den problematiska frågeställningen som vänstern ser vara löst. En orimlig slutsats kan man tycka – men rimlig given vänsterns utgångspunkt.

Dels kan jag tycka att det är tvivelaktigt med den här typen av folkhälsoinsatser, men framförallt är problemformuleringen jättekonstig. Ok, det är ett problem att folk är överviktiga och röker, det är dåligt för individen (men tänk om jag trivs med att äta mycket mat då?…) och för samhället som måste hosta upp mer pengar för vård. En rimligare slutsats är i så fall att man borde minska övervikten i samhället (psst, folkhälsokommittéer lär nog inte vara så effektiva i så fall…), men vänstern verkar inte tycka att övervikt är ett problem i sig, utan bara om vissa är överviktiga medan andra inte är det. Logiskt? Nej.

Nej jag är rätt nöjd med att vänsterpartiet inte är med och styr över landstingets budget. För den som vill läsa Alliansens budgetförslag i landstinget, hittar ni den här

Annonser

Ett svar to “Folkhälsokommittéer?!”

  1. […] skrev tidigare om ett enskild förslag ur vänsterns budget, det om folkhälsokomittéer. Det kan tyckas lite harmlöst egentligen även om det är märkligt. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: