S-budgeten ingen regeringsbudget

Det är intressant att så extremt stor uppmärksamhet läggs på S-budgeten. Absolut är sossarna det största oppositionspartiet och förtjänar stor uppmärksamhet för deras skuggbudget. Men jag är lite förvånad över att många medier tycks behandla den som om den vore en regeringsproposition. Även om Socialdemokraterna varit borta från makten  i över 5 års tid så ”sitter det fortfarande i väggarna” att S är det statsbärande partiet, DNs liverapportering från deras presskonferens kommenterade dessutom att S-budgeten skulle granskas hårt av ”oppositionen”. En freudiansk felsägning kanske?

Intressant är det, framför allt i jämförelse med till exempel den relativt lilla uppmärksamhet som ägnades åt till exempel Moderaternas budget när alliansen var i opposition. Att samhället ska vänja sig vid att sossarna inte styr landet per definition tycks ta tid.

Angående budgeten i sak är den faktiskt lite intressant. Utgiftstaket höjs, skatterna höjs och bidragen höjs. Inget nytt under solen där, men min uppfattning är att mer än tidigare så pratar nu S om att staten ska in på marknaden. Det är inte bara en retorisk skillnad mot Persson och Sahlin (där det mer var omfördelning som var nyckelordet). En statlig riskkapitalfond, en extra skattehöjning för alla ”rika” och en ny skatt på tunga transporter gör att S mer sneglar tillbaka mot 70-talets absurda näringslivspolitik än kring dagens problem. Men med Juholts hittils rätt sorglösa inställning till konsekvens kanske det här inte betyder så mycket

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: