Bostadsbristen löses inte genom halvmesyrer

Regeringen presenterade i förra veckan en överenskommelse för att förbättra bostadsmarknaden i Sverige. Det är otroligt efterlängtat, men de presenterade förslagen skrapar bara på ytan av allt som behöver göras för att få ordning på bostadsbyggandet. Men ändå positivt att regeringen nu presenterar en rad förslag.

Regeringen vill i korthet få ut bostadsrättslägenheter på marknaden som idag inte hyrs ut. Detta genom att det nu ska bli tillåtet att inkludera sina avgifter för belåningen på lägenheten i hyran, vilket inte är tillåtet idag. Dagens situation leder till att det i princip alltid innebär en ekonomisk förlust att hyra ut i andra hand, resultatet är tomma lägenheter. Vidare sänks fastighetsavgiften  och  avgiftsfriheten för flerbostadshus förlängs med 5 år (till 15 år).

Det här är alla väldigt bra förslag, problemet är att det inte räcker. Problemen på den svenska bostadsmarknaden är för stora för att mindre förändringar på ytan ska hjälpa. Vi behöver fler grundläggande förändringar.

-Förenkla byggnormer. Det handlar om storleken på rum, fönster och bullnerivåer. Ta gator så som Avenyn i Göreborg och Sveavägen i Stockholm. De skulle antagligen inte kunna byggas idag på grund av bullernivåerna. Ändå så är dessa gator otroligt populära och priserna på bostadsrätterna kring dessa gator är väldigt höga, därför att det är många som inte tycker att bullret är så bekymersamt. Och de som vill ha en lugnare miljö, bosätter sig förslagsvis inte i en stadskärna i en väldigt stor stad. Både i Göteborg och Stockholm finns väldigt lugna områden som ändå ligger nära stan. När vi bygger ut våra städer idag borde vi kunna få nya Avenyer och nya Sveavägar. Det handlar om att få  en mer blandad bebyggelse än vad som byggs idag.

-Förenklade byggnormer 2.0. Byggnormerna som finns idag driver dessutom upp priserna på lägenheterna, både bostadsrätter och hyresrätter och bidrar till att det är svårt eller näst intill omöjligt att bygga billigt.

-Marknadshyror. Det är helt orimligt att vi idag inte tillåter att marknaden styr hyrorna på hyresrätter. Vi har sovjetiskt långa köer för att få en hyresrätt idag. Det är idag svårt att få lönsamhet på att bygga nya hyresrätter på grund av hyresregleringarna. Därför behöver vi marknadshyror. I Bryssel till exempel så går det att få en lägenhet samma dag som man söker, och det finns både billigare och dyrare lägenheter jämfört med Göteborg eller Stockholm.

-Minska antalet möjligheter till överklagan. Idag så överklagas i princip alltid nya byggprojekt vilket gör byggnationerna dyrare och tar längre tid.

Om Folkpartiet och Alliansen skulle ta tag i ovan nämna reformer så kommer vi i grunden kunna förbättra bostadsmarknaden i Sverige.

Annonser

Ett svar to “Bostadsbristen löses inte genom halvmesyrer”

  1. christoffer fagerberg Says:

    du har mitt namn byt plz !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: