Republikanernas ”kris”

Valet i USA var utan tvekan en stor framgång för demokraterna. Förutom Obamas seger i presidentvalet så utökade demokraterna sin majoritet i senaten, minskade republikernas majoritet i representanthuset och tog tillbaka majoriteten i flera delstatskongresser. Allt detta har lett till en omfattande debatt om att republikanska partiet är i djup kris.

Självklart har republikanerna en rad utmaningar för att nå grupper som idag till stor del röstar demokratiskt. Framförallt minoritetsgrupper (african-americans, hispanics, asian-americans), unga och kvinnor. Obama vann hispanics med 71%, african americans med 93%, kvinnor med 55% och personer under 30 med 60%. Dessa siffror pekar tydligt på att republikanerna har ett demografiskt problem. Dessutom är hispanics den väljargruppen som växer snabbast i USA just nu. (Vallokalsundersökningen hittas här)

För att summera statistiken från vallokalsundersökningen så finns tydliga bevis för att republikanerna har problem som måste rättas till, för den nuvarande strategin fungerar inte. Men att kalla detta för en kris är att överdriva. Man måste komma ihåg att Romney fick ca 1 miljon färre röster än McCain, till stor del för att republikanska kärnvväljare stannade hemma. Som exempel kan nämnas att fler mormoner röstade på McCain än Romney. Att få lika många röster som McCain hade inte varit tillräckligt för att vinna över Obama, men det är tydligt att republikanerna inte hade en optimal kandidat och att årets problem inte bara handlar om demokraterna styrka i vissa grupper utan också om en kampanj som misslyckades med få folk att gå och rösta. Ett talande problem för Romney var att han inte lyckades övertyga någon grupp att han verkligen stod på deras sida. Istället handlade en stor del av kampanjen att svartmåla Obama för att på så sätt framställa alternativet som mindre dåligt (Obama hade i mångt och mycket en liknande strategi – dock mer framgångsrikt, och dessutom en lättare strategi för en sittande president än för utmanaren). 

Samtidigt som republikanerna har problem att få stöd hos minoritetsgrupper, kvinnor och unga så har partiet kvar majoriteten i representanthuset, en stor majoritet av landets guvernörer är republikaner (30st, mot demokraternas 17 st). Om republikanerna ändrar sin inställning till invandring och blir mer liberala, i kombination med att återgå till mer traditionell republikansk ekonomisk politik och därmed lyckas minska sitt inflytande från tea-party rörelsen så finns alla chanser för att återta både senat och vita huset 2016. Som exempel kan nämnas att Bush d.y. fick 44% av hispanics, det tyder på hur snabbt väljarna kan förflyttas om partiet lyfter fram mer lämpliga kandidater. Republikanerna har dessutom en rad potentiella starka kandidater som redan börjat profilera sig inför valrörelsen 2016. Man ska också komma ihåg att demokraterna var i en mycket större betänklighet 2004 när de inte hade kontroll över något organ i Washington, samtidigt som republikanerna verkade lyckats skapa en långsiktig majoritet bland väljarna. 2 år senare tog demokraterna tillbaka både senat och representanthus, ytterligare 2 år sedan tog de vita huset. 

Min slutsats är att republikanerna inte har någon egentlig kris, utan beroende på vilka kandidater som vinner primärvalen de kommande åren så kommer partiet kunna vinna eller förlora både 2014 och 2016. Fox news har skrivit på liknande tema.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: