Modigt Birgitta Rydberg!

Vissa saker är bra och populära, vissa saker är bra men inte alltid så populära eller lite svårare att sätta sig in i. Vårdvalet, den fria etableringen inom vården och entreprenad inom vården tillhör definitivt kategorin mycket bra saker som är svåra att förklara. Det är enkelt för oppositionen att komma med populistiska utspel som inte är särskilt verklighetsförankrade.

Alla är överens om att vi ska offentligt finansierad vård i Sverige men frågan vem ska bedriva denna offentligt finansierade vård skapar stor debatt. Personligen tycker jag det viktiga är att vården blir så bra som möjligt, vem som driver den spelar ingen roll. Det som dock spelar roll är att nya idéer kommer in i vården, att utvecklingen inte stagnerar. Därför behövs konkurrens och entreprenad för att hela tiden fortsätta att förbättra kvalitén i vården. Som några exempel på att detta fungerar kan nämnas att gråstarroperationer blev 75% billigare för skattebetalarna när det började utföras via vårdval. Och nu uppsöker personer i utanförskapsområden vården i lika hög utsträckning vården som i mera välmående områden tack vare vårdvalet, tack vare att avståndet mellan samhället och den enskilde minskar när man har mer makt själv och kan välja vilken läkare man vill gå till. Därför blir vården bättre mer fler privata vårdgivare.

SVD skriver idag om Folkpartiets förslag om att Danderyds sjukhus ska bedrivas i privat regi via entreprenad. Birgitta Rydberg går ut med detta som en del av många förslag för att fortsätta göra vården i Stockholm bättre. Hela Folkpartiets program kan du läsa här för som alltid ska man inte plocka ut ett enskilt förslag ur sitt sammanhang. Men jag tycker det är modigt av Birgitta Rydberg, och det behövs fler modiga politiker. För i vården får man aldrig stanna upp och säga att nu fungerar något bra, det finns alltid fler liv att rädda, det finns alltid vård som kan utföras snabbare och bättre. Därför behövs alltid nya idéer och entreprenad för att fortsätta att utveckla vården. Därför bör Danderyds sjukhus utföras av en privat upphandlare. Se på hur mycket bättre S:t Görans sjukhus blev efter att Capio tog över!

Det är också viktigt för jämställdheten att fler privata aktörer får bedriva vård! Fler olika arbetsgivare ger större möjlighet för personalen att påverka sin arbetssituation och få en bättre löneutveckling. Detta är självklarheter i manliga branscher men i vården som är en kvinnodominerad sektor kan detta bara bli verklighet genom att flera privata aktörer släpps in. Om detta rapporterade Rapport igår .

Fler som bloggar om detta; Birgitta Rydberg, Rasmus Jonlund, Anna Starbrink, Per Altenberg, Holmqvist, Karl Henriksson, Hans Åberg, Martin Hall

12 svar to “Modigt Birgitta Rydberg!”

  1. bitte petersson Says:

    Sjukvården börjar likna ett oligopol med ett fåtal aktörer. Att satsa inom sjukvården är ett säkert kort – inget risktagande – då människor alltid kommer att behöva vård. Samhället förlorar i andra änden när dessa privata vårdbolag bedriver personalnedskärningar – fler arbetslösa som ska ha försörjningsstöd – fler drabbas av orimlig arbetsbörda med sjukskrivningar som följd -större risk för felbehandlingar med ökande kostnader för samhället då akutvård inom landstinget krävs

  2. bitte petersson Says:

    Är ett vinstdrivande oligopol med privata aktörer bättre än ett återinvesterande monopol såsom ”ofantliga sektorn”?

    Mångfald – Alleris, Attendo, Carema – vilka fler aktörer finns?

    Vad kommer det kosta skattebetalarna att finansiera ett kontrollsystem för att komma åt fusk med påhittade patienter och undersökningar som inte gjorts?

    Mycket nyfiken på att få svar på mina tre funderingar

  3. […] Starbrink, Per Altenberg, Rasmus Jonlund, Karl Henriksson, Holmqwist, Olov Lindquist, Christoffer Fagerberg […]

  4. […] in, Anna Starbrink stånkar över att socialdemokraterna som vanligt säger nej till mångfald, Christoffer Fagerberg tycker Birgitta Rydberg är modig som vågar lufta tankar om att privatisera […]

  5. bitte petersson Says:

    dessutom finns en risk för kartellbildning och fusioner?. Var det inte Capio som gjorde undermåliga mamografier vilket ledde till dubbel kostnad då undersökningen fick göras om i offentlig sjukvård?

    Vad kommer en kontrollapparat att kosta? – då det handlar om flera aktörer (guldgrävare)med vinstintresse måste då inte kontrollerna bli än mer rigorösa än om idealistiska icke vinstdrivande aktörer?

    Vad kostar arbetslösheten och sjukskrivningarna som e.v kan uppstå.

    Jag vill förstå hur tänket kring privatisering av sjukvården – enligt vissa nationalekonomer är det mindre bra att privatisera då det inte är förenat med något risktagande utan en säker investering då människor alltid kommer att behöva vård.

  6. Bitte Petersson; det du påstår stämmer inte… Risken för felbehandlingar är inte större hos privata aktörer jämfört med offentliga. Kontrollsystem behövs i vilket fall som helst, varför skulle risken vara mindre i offentligt driven vård förklara det…

    Det stämmer heller inte som du säger att anställningsförhållandena blir sämre, tvärt om… ta en titt på länken jag har till Rapport som visar att löneutvecklingen och personalens vilkor är bättre hos privata aktörer.

    Angående kartelbildningar, detta är inte en rimlig invändning. Det är inte de privata aktörerna som sätter priset, det är landstinget. Så det är helt enkelt omöjligt med kartelbildning. En kartel är när flera eller de flesta aktörerna inom en marknad gå samman för att styra priset – Detta är alltså inte möjligt inom vårdsektorn.

    Vidare bör åter lystas fram att tack vare att privata aktörer släpps in så har vårdköerna minskat, fler får vård i tid och kvalitén har förbättrats, förklara vad i detta som är dåligt…

    Du får också gärna specificera exakt vilka nationalekonomer som stöder din tes, ökad konkurens är annars något som nationalekonomer tycker väldigt bra om. Oavsett om du tillhör Chicagoskolan eller är Keynesian.

  7. bitte petersson Says:

    Jag har ingen åsikt – observera frågetecken – är bara intresserad att få höra argumenten för och emot privatiserad sjukvård.

    ”sämre anställningsförhållande stämmer inte”

    Vilka motargument finns till nedanstående uttalande (saxat från Socialmadicinsk tidsskrift 1/2010 skriven av GöranDahlgren)

    6.5 Den personal inom den offentligt drivna vården som slår larm har s.k. meddelarfrihet dvs. är i lag skyddad mot varje form av repressalier från arbetsgivarens sida. Inom det privata näringslivet råder en annan kultur och lagstiftning. Anställda har t.ex. ingen meddelarfrihet. Dessa kommersiella normer och regelverk gäller även offentligt finansierad vård när den drivs av kommersiella vårdföretag. Samtidigt minskar möjligheterna till offentlig insyn. Det bidrar att missförhållanden och dålig kvalité kan vara svårare att upptäcka och åtgärda.

    Det finns dock möjlighet att skriva in kravet på meddelarfrihet…samtidigt är meddelandefriheten …svagare med ett sådant avtal då den inte motsvaras av det efterforskningsförbud som enligt grundlagen bara gäller myndighet eller annat allmänt organ. Konsekvenserna av ett avtalsbrott är mindre än ett grundlagsbrot.

  8. bitte petersson Says:

    ”kartellbildning ej möjlig”

    Konkurensverket skriver i en rapport om LUV ”Risken för kartellbildning i form av prissamverkan får anses vara relativt liten …” att den är liten innbär det att den är obefintlig?

    • I princip, men problemet är snarare det omvända. Privata aktörer lyckas genom innovation och nya idéer genomföra vården till lägre kostnader och bättre kvalité än de landstingsägda alternativen. Se exemplet med S:t Görans sjukhus.

  9. bitte petersson Says:

    ”Vårdköerna minskar”

    Åter saxat ur socialmedicinsk tidsskrift:

    Vad man däremot inte brukar redovisaär att köerna samtidigt minskade
    lika mycket i de landsting som inte infört marknadsstyrning och överfört
    driften till kommersiella vårdgivare. Orsaken till de kortare väntetiderna
    är vanligen ökade resurser samt sannolikt i någon mån även den s.k. vårdgarantin. Variationerna när det gäller väntetider för olika typer av operationer och mellan olika sjukhus är dock stora. Alla patienter som opererats för gallsten fick exempelvis sin operation inom vårdgarantins 90 dagar vid de offentligt drivna Karolinska sjukhusen i. Huddinge och Solna medan man inteklarade detta mål vid det kommersiellt drivna Capio S:t Görans sjukhus”

    • Poängen är inte att det privata i alla lägen är bättre, utan att det är själva konkurrensen som gör att alla vårdgivare måste sträva efter att ge bättre vård snabbare. De exempel du tog upp från tidsskriften ligger alla i Stockholms län, som har vårdval. Sedan ska man komma ihåg att vårdvalet är inte genomfört på alla områden ännu.

  10. Anställdningsförhållandena är bättre i privata företag eftersom de anställda får mer att säga till om, jag rekomenderar verkligen att du ser den länk jag gav till rapport. Dessutom är löneutvecklingen bättre och de anställda är mer nöjda med sin arbetssituation.

Lämna en kommentar