Skolan blir en valfråga

Skolan ser ut att bli en valfråga i årets val, det är både bra och viktigt. Det är bra att när debatten om skolan förts fram av Folkpartiet de senaste åren nu fortsätter så att skolpolitiken fortsätter att utvecklas. Det är dock inte tack vare Folkpartiet som debatten fortsätter. I och med att Socialdemokraterna har lagt sig så nära FP som de bara kunde så kommer istället mothuggen från Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Lars Ohly tog upp i sitt sommartal i Gnesta att vinst i friskolor borde förbjudas, och i söndags skrev han och Rossana Dinamarca en debattartikel på DN debatt på samma tema. De skriver bland annat ”Vänsterpartiets mål är att bygga världens bästa välfärd utan privata vinster”, en intressant fråga är då kring om vänstern vill vara konsekventa med detta, ska vi förbjuda privat upphandling av till exempel byggen? Ska vi kanske ha ett statligt byggbolag så att vi kan utföra byggnadsarbeten för det offentliga utan vinstintresse? Men huvudfrågan är: varför är privat vinst något dåligt?

Om man ser på erfarenheten så visar flera rapporter på att konkurrensen mellan skolor är bra, det tvingar skolorna att anpassa sig efter olika elevers behov och ständigt sträva efter att förbättra sigsjälva. Det visade bland annat en intressant rapport från skolverket (Som tillfälligt drogs tillbaka när dåvarande skolministern Baylan utrtrycks sitt missnöje). Dessutom tycker jag det är viktigt att det finns så många olika typer av skolor som möjligt, så att så många elever som möjligt kan hitta en skola för just honom eller henne.

Så nu när vänstern gör skolfrågan i valet inte till en diskussion om detaljer utan om vilken inriktning svensk skola ska ta, blir det desto mer angeläget att Folkpartiet och Alliansen vinner. För FPs linje med en mångfald av skolor med olika utseende och olika inriktningar, där friskolor ska få ta ut vinst – för att öka konkurrensen mellan skolor och öka valfriheten för eleverna.

Fler som bloggar om detta: Amanda Brihed, Seved Monke, Per Altenberg, Helena von Schantz, Per Pettersson, Olov Lindquist

Ett svar to “Skolan blir en valfråga”

  1. christoffer fagerberg Says:

    jag måste säga att du har ett fint för och efter namn 😀

Lämna en kommentar